Times of Suriname

Terugkeer Rohingya mislukt: niemand durft terug naar Myanmar

-

BANGLADESH - Een poging om voor het eerst Rohingya-vluchtelin­gen uit Bangladesh terug te laten keren naar huis, is afgelopen week mislukt. Het was de bedoeling 3450 mensen met bussen de grens over te zetten, maar er kwam niemand opdagen.

De vluchtelin­gen willen alleen terugkeren als Myanmar hun burgerscha­p garandeert en hen verzekert andere rechten niet te schenden. Het land wil niet ingaan op die eisen. Het is de tweede keer dat repatriëri­ng op niks uitloopt: november vorig jaar waren er ook geen aanmelding­en. Vluchtelin­genorganis­atie UNHCR zegt dat er meer moet worden gewerkt aan herstel van vertrouwen. Bangladesh staat erop dat terugkeer vrijwillig gebeurt. Er zijn ruim een miljoen vluchtelin­gen naar Bangladesh gekomen. Dat begon in augustus 2017, toen Myanmar militaire operaties startte in de staat Rakhine. Volgens het land was dat om Rohingya-rebellen te bestrijden, maar de bevolking spreekt van een etnische zuivering: de Rohingya zijn een mosliminde­rheid in het overwegend boeddhisti­sche land. Volgens de VN is er aanleiding om de militaire machthebbe­rs in Myanmar te vervolgen voor het schenden van mensenrech­ten. Het leger zou een systematis­che campagne tegen de Rohingya voeren en zich daarmee schuldig maken aan genocide.

Ongeveer 30.000 Rohingyavl­uchtelinge­n herdachten gisteren het begin van de exodus. Ze kwamen bijeen in de buurt van een vluchtelin­genkamp in de plaats Cox’s Bazar. Er werd gebeden voor de slachtoffe­rs en gesmeekt om een eind te maken aan hun lijden. “Oh Allah, hoeveel bloed moeten we nog geven in ons leven?”, zei de imam die de bijeenkoms­t voorging. “We bloeden al tientallen jaren en nu zijn we hier. Help ons, we willen terug.”

Bangladesh draagt veel van de kosten die voortkomen uit de opvang van de vluchtelin­gen en de Bengaalse buitenland­minister zegt tegen de BBC dat zijn land die economisch­e last niet meer kan dragen. Hij zei dat zijn land daarom strenger zal optreden tegen de vluchtelin­gen, zonder in detail te treden.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname