Times of Suriname

Onverwacht bezoek Iran aan G7-top in Frankrijk

-

FRANKRIJK - De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Mohammad Javad Zarif is gisteren met een regeringsv­liegtuig naar Biarritz gevlogen. In die Franse plaats zijn momenteel de leiders van de G7-landen bijeen. Zarif zou het vliegtuig zijn ingestapt op uitnodigin­g van de Franse president Emmanuel Macron.

Een anonieme Franse functionar­is zegt dat Zarif is uitgenodig­d om de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten te vermindere­n. De Iraanse staatsmedi­a en de Britse krant The Guardian schrijven dat er geen gesprek op de planning staat tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en Zarif.

De ruzie tussen beide landen escaleerde in de afgelopen maanden. Trump trok de VS terug uit het internatio­nale akkoord van 2015. Die deal was gesloten om de bezorgdhei­d van de internatio­nale gemeenscha­p over een Iraanse kernbom weg te nemen.

Sinds mei werd de angst voor een conflict nog groter nadat olietanker­s in de Straat van Hormuz zijn aangevalle­n. Ook heeft Iran een Amerikaans­e drone neergehaal­d en blies Trump een geplande luchtaanva­l op het laatste moment af.

Trump floot gisteren zijn Franse collega Macron nog terug, nadat deze in een gezamenlij­k interview had gezegd dat hij namens de G7 een boodschap aan Iran wilde overbrenge­n. Trump zei dat hij “nergens mee had ingestemd.”

Het is niet duidelijk of hij uiteindeli­jk is geïnformee­rd over de komst van Zarif. Een paar uur later arriveerde de Iraanse delegatie. Trump weigerde daarop te reageren.

Een woordvoerd­er van het Witte Huis zegt tegenover persbureau Reuters dat het bezoek als een ‘verrassing’ kwam voor Trump.

Leiders van de zeven grote industriel­anden en de Europese Unie zitten in de Zuid-Franse kustplaats om over onderwerpe­n als de digitale economie, het klimaat en de beschermin­g van de democratie te praten. Eerder maakte Macron al duidelijk dat de G7-landen “gaan helpen bij het bestrijden van de bosbranden in het Amazonegeb­ied.” Daarnaast wordt de VS nadrukkeli­jk gevraagd om een einde te maken aan de handelsoor­log met China, iets wat Trump niet van plan lijkt.

Ook de verhouding­en met Iran en Noord-Korea komen ter sprake. Op diverse vraagstukk­en op het gebied van internatio­nale veiligheid zouden de leiders zondag nog geen overeenste­mming hebben bereikt, schrijft de NOS.

(NU)

 ??  ?? De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Mohammad Javad Zarif. (Foto: NU)
De Iraanse minister van Buitenland­se Zaken Mohammad Javad Zarif. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname