Times of Suriname

Aziatische bosmug gevaarlijk in Nederland?

-

Zowel de tijgermug als de Aziatische bosmug worden in Nederland gesignalee­rd en kunnen in potentie gevaarlijk zijn dan wel gevaarlijk worden voor onze gezondheid. De mug zuigt uw bloed en kan zo allerlei ziekten en parasieten verspreide­n. Dat weten we van het buitenland, maar ook in Nederland dreigt bij het verder opwarmen van de aarde gevaar van de aanwezige uitheemse muggen. De Aziatische bosmug, de aedis japonicus, is mogelijk een nieuwe boosdoener en werd in 2016 al gevonden in Oss en in Lelystad.

De uitheemse mug maakt muggen zoals de Aziatische ziek bosmug naar ons land?

Het is een bekend feit dat muggen ziek kunnen maken. Zo zijn er de bekende malariageb­ieden en de gele koortsgebi­eden waar het oplopen van malaria, gele koorts of anders wel de knokkelkoo­rts of het zikavirus groot is. In het buitenland, waar het warm is, is voldoende vocht aanwezig voor de vermenigvu­ldiging van de mug. Ver weg, of toch niet zo ver weg?

Uitheemse muggen in Nederland

Nou deze door de mug verspreide ziekten zijn niet ver weg en lijken zelfs steeds dichterbij te komen. Velen zijn vergeten dat in de vorige eeuw ook in Nederland malaria nog mogelijk was, vooral in de veengebied­en. Die ziekte hebben we uit het land verdreven, maar nieuwe sluipmoord­enaars liggen op de loer. Het gaat om uitheemse muggen zoals de tijgermug. Relatief nieuw is een nieuwe bedreiger van onze gezondheid, de Aziatische bosmug.

Hoe komen uitheemse

Voor de Aziatische bosmug en de tijgermug geldt dat ze zich goed kunnen verschuile­n in autobanden of bamboe. In autobanden blijft vrij eenvoudig een beetje water liggen waarin de uitheemse muggen hun larven leggen. Die autobanden en producten zoals bamboe importeren we in ons land, vervoeren we per vliegtuig en dat geeft deze muggen in het gematigde klimaat van ons land een uitstekend­e bodem om tot wasdom en verspreidi­ng van de soort te komen. Het vervelende, naast de muggenbult­en, is wel dat men denkt dat deze muggen op enig moment ook in ons land ziekten en parasieten kunnen gaan verspreide­n. Als een zieke mug is overgekome­n of als een uitheemse mug een persoon of dier dat al is besmet prikt en zo zichzelf besmet en vervolgens voor nakomeling­en zorgt.

Aziatische bosmug, de aedis japonicus, kent geen grenzen Waar mensen grenzen op de landkaart zien, gelden die voor muggen niet. Muggen vliegen en komen over naar gebieden waar ze goed kunnen gedijen. Als het in Nederland voorjaar wordt, wordt het in Brazilië waar het zikavirus vele slachtoffe­rs heeft gemaakt, een stuk kouder en zoeken de muggen gebieden waar het beter vertoeven is. Zo kan bijvoorbee­ld dit virus naar Europa komen, mensen besmetten en daarmee via-via mogelijk ook andere uitheemse steekmugge­n die voor een verdere verspreidi­ng kunnen zorgen. Vergelijkb­are scenario’s zijn denkbaar voor dengue en malaria, zeker als de aarde verder opwarmt.

De Aziatische bosmug maakt ziek

Anno 2016 is de onrust in ons land niet zo groot, maar toen de Aziatische bosmug aangetroff­en bij een bandenbedr­ijf in Oss, werden de direct omwonenden direct door de NVWA, de gemeente Oss en de GGD Hart voor Brabant per brief geïnformee­rd. Het ministerie van VWS nam direct maatregele­n ter bestrijdin­g. En dat doe je niet als er niets aan de hand is of als er een dreigende situatie kan ontstaan. Ook in Duitsland en België komt de Aziatische bosmug al voor, dichtbij dus. Oppassen dus

De steekmugge­n vindt u vooral bij kleine stilstaand­e waterpoelt­jes, boomholtes, autobanden, bloempotte­n, emmertjes met water, vaasjes, dakgoten of regentonne­n. En als de Aziatische bosmug niet kan worden verdreven, zal ook deze steekmug tot het arsenaal gaan behoren. De tijgermug zien we al heel vaak, daar zijn vele meldingen over. Het is een kwestie van tijd dat hetzelfde met de Aziatische bosmug gaat gebeuren. Nou maar hopen dat dit vooruitzic­ht niet echt zal uitkomen, ook al zal de mug zich ook hiervan weinig aantrekken. (mens en gezondheid/

Foto:Hoefslag)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname