Times of Suriname

Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Het Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huid-aandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeli­ng van rode bulten op het gezicht, de armen en benen en de billen. Het is een huidaandoe­ning die vanzelf geneest en geen behandelin­g behoeft. Gianotti-Crosti syndroom is een overgevoel­igheidsrea­ctie op een eerdere infectie, vaak een virale infectie. Het treedt relatief vaak op bij de ziekte van Pfeiffer (klierkoort­s). Het GianottiCr­osti Syndroom komt vooral voor bij kinderen van 3 maanden tot 15 jaar, met een piek bij kinderen van 1-6 jaar. Meer dan 90 procent van de patiënten is jonger dan 4 jaar. Er is geen behandelin­g om het beloop van de huiduitsla­g te bespoedige­n. Een milde corticoste­roïd crème kan voorgeschr­even worden bij (hevige) jeukklacht­en.

Wat is het Gianotti-Crosti syndroom (GCS)?

De aandoening is zelflimite­rend door opbouw van afweer tegen de ziekteverw­ekker, en verdwijnt gewoonlijk binnen ongeveer 3 weken. De onderligge­nde oorzaak is vaak een virale infectie. De naam verwijst naar de Italiaanse onderzoeke­rs die deze huidaandoe­ning voor het eerst beschreven. CGS werd voor het eerst beschreven door Gianotti in 1955 en door Crosti en Gianotti in 1957.

Oorzaak Syndroom

De

Gianotti-Crosti

huidaandoe­ning

is

het gevolg van een reactie van het immuunsyst­eem op een onderligge­nde infectie. Vaak betreft het een virusinfec­tie. De belangrijk­ste veroorzake­rs zijn het Epstein-Barr virus (de veroorzake­r van de ziekte van Pfeiffer), het Hepatitis B virus, Coxsackie virus, Echo virussen en RS virus.

(mens en gezondheid/

Foto:Mumsnet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname