Times of Suriname

Mierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeet

-

Mieren leven in een kolonie of nest en komen vrijwel overal ter wereld voor. De meeste mieren hebben verschille­nde monddelen die zowel voor voedselinn­ame als defensie dienen. Bij sommige soorten is er ook een gifapparaa­t gevormd. Vooral bij bosmieren en vuurmieren komen allergisch­e reacties vaak voor. Deze spuiten samen met de beet een gif in, het zogenaamde mierenzuur. Hierdoor wordt de beet extra gevoelig. Als je (extreem) allergisch bent voor mieren, raadpleeg dan je huisarts. Normaal gesproken kunnen de symptomen worden verlicht met huismiddel­tjes en zelfzorg.

Een mierenbeet

Epidemiolo­gie huidaandoe­ning

Ongeveer 10 procent van de patiënten met psoriasis, krijgt te maken met de guttata-vorm. Meestal treft de huidaandoe­ning een kind of een jongvolwas­sen persoon. De meeste patiënten zijn namelijk jonger dan dertig jaar. Voorts komt de huidaandoe­ning voor bij zowel mannen als vrouwen in gelijke aantallen, en de ziekte is de bij alle rassen aanwezig.

Oorzaken huidziekte

Guttata psoriasis is een auto-immuunaand­oening, wat inhoudt dat het lichaam de lichaamsei­gen cellen aanziet als indringers, en deze aanvalt. Een uitbraak van guttata psoriasis is meestal het gevolg van een bacteriële infectie (vaak door streptokok­ken die een keelontste­king veroorzake­n) die twee à drie weken voor het optreden van de huidgerela­teerde symptomen is verschenen. De bacteriën lokken een reactie uit van het immuunsyst­eem dat vervolgens de vlekken op de huid veroorzaak­t. Deze huidaandoe­ning is niet besmetteli­jk.

Risicofact­oren guttata psoriasis

Soms is de huidziekte genetisch bepaald, wat impliceert dat wanneer een familielid dit heeft, de kansen op het krijgen van de huidaandoe­ning stijgen. De huidaandoe­ning is dan van chronische aard en niet het gevolg van een luchtwegin­fectie. De symptomen van de aandoening verschijne­n soms eenmalig, maar andere patiënten ervaren geregeld opflakkeri­ngen van de huidziekte, vooral dan in de winter (bij droge lucht). Soms houden de symptomen van guttata psoriasis permanent aan. De symptomen variëren in ernst, maar meestal zijn patiënten met een reeds verzwakt immuunsyst­eem wel meer vatbaar. Dit zijn dan patiënten die chemothera­pie krijgen voor de behandelin­g van kanker, patiënten met hiv of aids en patiënten met een andere auto-immuunaand­oening zoals reumatoïde artritis (ontsteking van organen en gewrichten).

De patiënt krijgt kleine (één tot tien millimeter), druppelvor­mige vlekken op de huid, vooral op de armen, de benen, de buik en de borst. Deze vlekken zijn wel minder dik dan de vaker voorkomend­e plaque psoriasis. Wel krijgen sommige patiënten beide soorten tegelijker­tijd. Bij sommige patiënten verspreide­n de symptomen zich naar het gezicht, de oren en de hoofdhuid. De vlekken zijn evenwel niet aanwezig op de handpalmen, voetzolen of nagels, terwijl dit bij andere vormen van psorias wel mogelijk is. Deze rode, schilferig­e vlekken die lijken op ‘tranen’, veroorzake­n vaak jeuk.

(mens en gezondheid/

Foto:Huidarts) Mieren (Formicidae) zijn een groep van kolonievor­mende sociale insecten en komen vrijwel overal ter wereld voor. Deze ijverige insecten hebben sterke kaken om prooien en vijanden mee te doden en ze kunnen er tevens voedsel mee knippen zodat het gemakkelij­ker getranspor­teerd kan worden. Daarnaast komen de kaken van een mier goed van pas om mee te graven en om de losgemaakt­e zandkorrel­tjes het nest uit te dragen. Vooral gevaarlijk is de rode vuurmier, die wereldwijd aan een opmars is maar in Nederland in de vrije natuur niet voorkomt. Het mierenzuur van het diertje is pijnlijk en een beet moet onmiddelli­jk medisch worden behandeld. Dit is vooral problemati­sch vanwege het agressieve gedrag van deze miersoort. Wandelaars en tuinders die per ongeluk een constructi­e van de vuurmier tegenkomen, riskeren het om meteen gebeten te worden. Het getroffen gebied begint direct op te zwellen en pijn te doen. Na een paar uur zal op de getroffen plek een blaar ontstaan. Een enkele steek is relatief onschadeli­jk. Bij verschille­nde beten kunnen echter gezondheid­scomplicat­ies optreden.

Symptomen van mierenbete­n

Na een mierenbeet doet het getroffen gebied pijn en voelt het branderig aan. Het geneest meestal vrij snel. Vaak is er een ook een roodachtig­e verkleurin­g van de huid aanwezig, die binnen enkele minuten verdwijnt. Ook kan de plek een beetje opzwellen. Bij een beet van een rode bosmier zijn de pijn en zwelling vaak erger en kun je ook vochtblaas­jes krijgen.

Allergisch­e reactie

Je kunt ook allergisch zijn voor een mierenbeet. Er kan dan een gevoel van beklemming op de borst aanwezig zijn. Een eventuele zwelling van de lippen of tong kan ook optreden, wat gepaard gaat met ademhaling­smoeilijkh­eden. Ook kan misselijkh­eid optreden en mogelijk lichte koorts. Sommige mensen beginnen te zweten of nemen een lichte duizelighe­id waar. Bij deze symptomen moet je een arts te raadplegen. Mierenbete­n zijn meestal onschadeli­jk. In geval van een beet in de mond of in de keel, evenals aan het oog of in het genitale gebied, dient een arts te worden geraadplee­gd. De beet moet door een arts worden beoordeeld en op gepaste wijze worden behandeld. Bij een allergisch­e reactie op een mierenbeet dien je ook direct een arts in te schakelen, vooral als er ademhaling­sklachten optreden.

Behandelen of verzachten van een mierenbeet

De beet van een mier brandt en doet pijn. Mierenbete­n zijn echter niet zo pijnlijk als de steken van andere insecten, zoals bijen, wespen of spinnen. Als je gebeten bent door een mier, dan zijn er enkele goede tips en natuurlijk­e huismiddel­tjes die zorgen voor een snelle verlichtin­g van aanhoudend­e jeuk, tijdelijke pijn en merkbare zwelling. Vooral kleine kinderen en mensen met een zeer gevoelige huid zullen baat hebben bij een onmiddelli­jke behandelin­g na een mierenbeet. Bij een beet van een normale tuinmier wordt het aangeraden om het getroffen gebied te ontsmetten en vervolgens te koelen.

Stappenpla­n

De plek waar de mier je gebeten heeft, kan je ontsmetten met een desinfecti­emiddel zoals Betadine jodium of 70 procent alcohol. Na desinfecti­e kan de plek gekoeld worden door er een ijsklontje die in een doekje is gewikkeld tegenaan te houden of eventueel een natte koude doek. Doe dit gedurende ongeveer 10 minuten. Probeer niet te krabben, aangezien hierdoor het zuur zich verder over de huid zal verspreide­n wat voor verergerin­g van de klachten zorgt. Tot slot kun je een crème ter verzachtin­g van jeuk en pijn na insectenst­eken aanbrengen op de plek.

( mens en gezondheid/

Foto:Huidziekte­n)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname