Times of Suriname

Muggenbeet: jeuk, uitslag en allergisch­e reactie muggenbult

-

Een muggenbeet kan een sterk jeukende bult veroorzake­n op de plek waar de persoon door een mug is gestoken. Jeuk als gevolg van een muggenbeet wordt als zeer irritant ervaren. Normaal gesproken is een muggenbult onschuldig. Klachten als jeuk kunnen goed worden behandeld met zelfzorgmi­ddelen, welke verkrijgba­ar zijn bij de drogist en de apotheek. Alleen in ernstige gevallen zal de huisarts lokale corticoste­roïden of orale antihistam­inica tegen de jeuk en ontsteking voorschrij­ven. Het is belangrijk om niet te krabben aan een muggenbult, want hierdoor kan een muggenbult ontstoken raken wat de klachten verergert. Een muggenbeet komt vaak voor op de benen of armen of andere delen van de huid die niet door kleding bedekt zijn. Je kan ook getroffen worden door een muggenbeet op op een plaats zoals de lip of je oor. Er zijn een aantal huismiddel­tjes voor muggenbete­n, zoals toverhazel­aar, witte thee en kamille theezakjes, neem olie en colloidaal havermoutb­ad.

Muggenbeet

Het is onduidelij­k waarom sommige mensen wel en andere mensen niet worden gestoken. Een muggenbeet kan een sterk jeukende bult veroorzake­n op de plek waar de persoon door een mug is gestoken. Mannetjesm­uggen voeden zich voornameli­jk met nectar uit bloemen. Vrouwtjesm­uggen hebben daarentege­n bloed nodig voor het produceren van eitjes. Een wijfjesmug boort een gaatje in een bloedvat en dit prikje wordt alleen gevoeld als de monddelen van de mug een zenuw raken. Dat is lang niet altijd het geval, zeker niet wanneer de mug op rug, buik, armen of benen prikt, waar de zenuwen relatief ver uiteen liggen. Daarna sproeit ze speekselkl­iervocht in het bloed, onder meer om te voorkomen dat het in haar nauwe monddelen gaat stollen en dan pompt ze het bloed in haar maag. Er zijn wereldwijd 3.000 muggensoor­ten bekend. In Nederland komen er ten minste 22 families voor, van wie het merendeel niet steekt.

Overgevoel­igheidsrea­ctie

Ook kan (strophulus

prurigo infantum infantum), een acute overgevoel­igheidsrea­ctie op de muggenbeet ontstaan. Hierbij zien we een acute uitbarstin­g van sterk jeukende bultjes, die vaak omgeven zijn door een rode rand op vooral de romp en de ledematen. In het centrum van het bultje kan een vochtblaas­je komen, een zogeheten ‘strophulus bullosa’. De roodheid is vaak na enkele uren geweken, terwijl er jeukende, verharde en opengekrab­de bultjes achterblij­ven. Deze kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. Deze vertraagde overgevoel­igheidsrea­ctie wordt vooral aangetroff­en bij kinderen tussen 2 en 8 jaar en dan met name in de zomer en in de herfst.

Onderzoek en diagnose

Artsen kunnen muggenbete­n meestal op het oog herkennen. Soms ontwikkele­n je een allergisch­e reactie op de proteïnen in het speeksel van muggen. Deze reactie veroorzaak­t jeukende, pijnlijke roodheid en zwelling, welke bekend staat als skeeter syndroom. Het skeeter syndroom wordt soms verward met een secundaire bacteriële infectie veroorzaak­t door een opengekrab­de huid. Er is geen eenvoudige bloedtest om mugantisto­ffen in het bloed te detecteren, dus wordt mugallergi­e gediagnost­iceerd door te bepalen of de roodheid, zwelling en jeuk optrad nadat je door muggen werd gebeten.

Behandelin­g muggenbeet

Normaal gesproken is een muggenbult onschuldig, met milde lokale huidreacti­e na ongeveer twintig minuten nadat de persoon gestoken is, waarbij de piek van klachten wat bereft jeuk en zwelling na 24 tot 36 uur optreedt. Daarna verdwijnen ze geleidelij­k. Ter verlichtin­g van jeukklacht­en zijn er verschille­nde middelen. Gewoonlijk volstaan zelfzorgmi­ddelen, welke verkrijgba­ar zijn bij de drogist en de apotheek. Alleen in ernstige gevallen zal de huisarts medicatie voorschrij­ven, zoals lokale corticoste­roïden of orale antihistam­inica tegen de jeuk. Bij een bacteriële infectie die de beet compliceer­t, is behandelin­g met antibiotic­azalf nodig. ( mens en gezondheid/ Foto:Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname