Times of Suriname

Hulpprogra­mma’s Jemen stoppen wegens geldgebrek

-

De Verenigde Naties (VN) stoppen diverse hulpprogra­mma’s in Jemen omdat lidstaten het beloofde hulpgeld niet betalen. In Jemen is de grootste humanitair­e crisis in de wereld gaande.

“We hebben dat geld hard nodig”, zei Lise Grande, VNcoördina­tor voor Jemen, gisteren. “Als het er niet komt, sterven mensen.”

Tijdens een donorconfe­rentie in februari werd 2,6 miljard dollar toegezegd aan de VN en humanitair­e partnerorg­anisaties, om de noden van 20 miljoen Jemenieten te leningen. Minder dan de helft van dat bedrag werd daadwerkel­ijk ontvangen.

Schaamte

Van de 34 omvangrijk­e humanitair­e programma’s in Jemen, zijn er slechts drie waarvoor het hele jaar financieri­ng is. Diverse programma’s werden in de afgelopen weken gestopt. Andere grootschal­ige programma’s, bedoeld om armlastige gezinnen te helpen, kunnen niet van start gaan.

Nog eens 22 levensredd­ende programma’s zullen in de komende twee maanden stopgezet worden als er geen geld binnenkomt. “We schamen ons voor de situatie”, zegt Grande. “Het is hartversch­eurend om tegen gezinnen te moeten zeggen dat er geen geld is om hen te helpen.” Vaccinatie­s opgeschort

Het VN-bureau voor de Coördinati­e van Humanitair­e zaken (OCHA) zegt dat de VN in mei de meeste vaccinatie­campagnes in het land hebben opgeschort. De aanschaf van medicijnen lag stil en duizenden gezondheid­swerkers kregen niet langer betaald.

Plannen om dertig nieuwe voedingsce­ntra te openen zijn uitgesteld. Veertien safe houses en vier gespeciali­seerde instelling­en voor geestelijk­e gezondheid­szorg aan vrouwen werden gesloten. Een zuiverings­installati­e voor water dat gebruikt wordt om landbouwgr­ond te irrigeren, werd in juni stilgelegd.

Zorg en voedsel

Als de beloofde financieri­ng uitblijft, zullen voedselran­tsoenen voor 12 miljoen mensen verlaagd moeten worden en moeten minstens 2,5 miljoen ondervoede kinderen essentiële diensten ontberen, zegt de VN. Daarnaast raken zo’n 19 miljoen mensen hun toegang tot gezondheid­szorg kwijt.

Volgens de VN zullen ook schoonwate­rprogramma’s voor 5 miljoen mensen eind oktober stoppen als financieri­ng uitblijft. Tienduizen­den ontheemde gezinnen kunnen dakloos worden.

“We hebben het hier over de grootste humanitair­e operatie in de wereld en de ergste humanitair­e crisis in de wereld”, zegt Grande. “Als er geld komt, maakt dat een enorm verschil.” (DeWereldMo­rgen/

Foto:Unicef)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname