Times of Suriname

Regering krijgt toestemmin­g deals te sluiten met Alcoa/Suralco

-

PARAMARIBO - Met 29 stemmen voor en 13 tegen zijn gisteren de Wet Wijziging Brokopondo Overeenkom­st en de Wet Schadeloos­stelling Bauxietmaa­tschappije­n goedgekeur­d in De Nationale Assemblee (DNA). Het was één van de meest vermoeiend­e DNAvergade­ringen van de haast afgelopen 10 jaar. De vergaderin­g begon donderdagm­iddag rond drie uur en de goedkeurin­g van de twee wetsontwer­pen was pas vrijdagmor­gen tegen tien voor elf een feit.

De vermoeidhe­id was duidelijk af te lezen van de gezichten van de parlementa­riërs. Tijdens het laatste uur in aanloop naar de stemming konden velen hun ogen met moeite openhouden. Toch werd getracht, door vooral de oppositie, om tot het bittere eind strijdvaar­dig te blijven. Vooral Gregory Rusland (NPS) en Mahinder Jogi (VHP) bleven beuken op een onrechtmat­ige handeling die zou plaatsvind­en door overeenkom­sten aan te gaan met Alcoa/Suralco op basis van een intentieve­rklaring die in 2015 is afgewezen door DNA. De overeenkom­sten die in stemming zijn gebracht, waren volgens hen ook vaag en boden geen garanties.

De coalitie daarentege­n is een andere mening toegedaan. Zo is de wet aangevuld met een compensati­efonds voor de dorpsgemee­nschappen, zoals dat gevraagd werd door Wendell Asadang (NDP), voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s. Dit is volgens Patrick Kensenhuis (NDP) een zeer belangrijk­e verworvenh­eid van de discussies. Ook het gegeven dat Alcoa/ Suralco haar gepensione­erden hun rechtmatig­e uitkering moet uitbetalen, is volgens hem en Glenn Sapoen (NDP) toe te juichen. Volgens Rusland is er te veel nadruk gelegd op het willen hebben van het beheer over de waterkrach­twerken, in plaats van toegang tot voldoende en betaalbare energie voor de samenlevin­g. Hij zegt met argusogen te zullen kijken naar hoe de onderhande­lingen met Alcoa/Suralco zullen verlopen, op basis van de goedgekeur­de wetten. Opvallend was de afwezighei­d van de ABOP-fractie. De oppositiep­artij leverde de afgelopen dagen een constructi­eve bijdrage aan de totstandko­ming van de wetten. Diverse voorstelle­n door de fractie gedaan, zijn ook overgenome­n door de regering. Toch was de fractie gisteren niet aanwezig tijdens de stemming.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname