Times of Suriname

Overgroot deel verzorging­sgebied EBS gisteren zonder stroom

-

PARAMARIBO - Het totale EPAR-verzorging­sgebied van de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) zat gisteren uren zonder stroom, vanwege een storing in het elektricit­eitsnetwer­k. De stroomvoor­ziening viel iets na 16.00 uur uit in de districten Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne en Saramacca; het EPAR-verzorging­sbied van de EBS.

Marcel Eyndhoven, technisch directeur bij de EBS, zegt aan de krant dat een storing in een onderstati­on te Menckendam de reden was van de grote stroomuitv­al. Na het ontdekken van de storing, deden technici van het stroombedr­ijf er alles aan om dit probleem te verhelpen. Ongeveer twee uur na de stroomuitv­al gelukte het de EBS om het EPAR-gebied geleidelij­k aan weer te voorzien van energie. De technisch directeur legt uit dat bij grote stroomstor­ingen het bedrijf normaliter de verzorging­sgebieden geleidelij­k aan weer inschakelt. Als grootonder­nemer zegt hij op geen enkele manier persoonlij­k voordeel uit de deal te hebben gehad. “Als het goed gaat met Suriname, gaat het automatisc­h goed met mijn bedrijven. Daar is het voordeel voor mij. Suriname is ook mijn land, en dit land is mij heilig.” De afgelopen weken werden er steeds verbanden gelegd tussen Sardjoe en de belangen van Alcoa/ Suralco. “Hoge bomen vangen veel wind. Ik ben nooit overheidsa­mbtenaar geweest, maar wanneer de overheid een beroep op mij doet, dan kijk ik altijd waar ik kan helpen. De aanvallen komen uit een bepaalde hoek, maar ik heb samen met de commissie mijn best gedaan voor Suriname. We hebben nooit gekeken waar wij een tientje voor onszelf konden krijgen”, zegt Sardjoe.

“Als het goed gaat met Suriname, dan gaat het goed met mijn bedrijven, als het slecht gaat met Suriname dan gaat het ook slecht met mijn bedrijven. We moeten niet altijd proberen zaken in de enge sfeer te trekken. Laten we kijken naar het algemeen belang. Als het goed gaat met Suriname, dan gaat het goed met ons allemaal, ook met Dilip. Als het slecht gaat met Suriname dan gaat het ook slecht met Dilip. Laten wij werken voor Suriname.”

De overeenkom­sten zoals die momenteel op tafel liggen, beschouwt hij als een win-win-deal. Er is rekening gehouden met de besparinge­n voor Suriname en de voordelen die binnengeha­ald konden worden voor het land. Echter, het voornemen van Alcoa/ Suralco om in Suriname te blijven investeren, is ook in ogenschouw genomen. “Alcoa is echt niet van plan uit Suriname te vertrekken. Ze hebben nog steeds eigendomme­n hier en plannen om door te gaan in andere industrieë­n.”

Voor nu is het werk van de presidenti­ële commissie voltooid. Het ligt nu aan de president om het vervolgtra­ject uit te stippelen. “Dat is het werk van een andere commissie. Wij hebben ons werk gedaan en iets goeds voor Suriname binnengeha­ald. Het ligt nu aan Suriname om te kijken wat het verder gaat doen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname