Times of Suriname

Ebola-uitbraak in Congo eist inmiddels al meer dan tweeduizen­d levens

-

- De ebola-uitbraak in de Democratis­che Republiek Congo (DRC) heeft inmiddels voor zeker tweeduizen­d doden gezorgd, zo bleek gisteren uit cijfers van de autoriteit­en. De uitbraak van de zeer besmetteli­jke ziekte is in augustus vorig jaar vastgestel­d.

Nu, twaalf maanden later, zijn zeker drieduizen­d mensen besmet geraakt. Het is de dodelijkst­e uitbraak ooit voor het Afrikaanse land. Hulpverlen­ers zijn in Congo aanwezig met een experiment­eel vaccin, maar het lukt ze nog niet om de ziekte te beteugelen. Dit heeft te maken met onder meer het feit dat burgers weinig vertrouwen hebben in de hulpverlen­ing: veel Congolezen raadplegen eerder een traditione­le natuurof gebedsgene­zer.

Ebola wordt verspreid door contact met lichaamsvl­oeistoffen. Gemiddeld overlijdt ongeveer de helft van de besmette mensen aan de ziekte, maar in Congo is dit nu ongeveer twee derde. Dit komt doordat veel besmette mensen geen hulp zoeken.

De wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) heeft de ebola-uitbraak in juli uitgeroepe­n tot internatio­nale volksgezon­dheidscris­is, onder meer omdat de ziekte de kop opstak in Goma, een miljoenens­tad bij de grens met Rwanda.

Slechts vier keer eerder werd een internatio­nale volksgezon­dheidscris­is uitgeroepe­n. Eerder gebeurde dat bij de varkensgri­eppandemie in 2009, de verspreidi­ng van polio in 2014, de grootste ebola-uitbraak ooit in westelijk Afrika in 2014 en het zikavirus in 2016.

(NU)

 ??  ?? Hulpverlen­ers begraven een slachtoffe­r van ebola in Beni, in het noordooste­n van Congo.
(Foto: TheWorldNe­ws)
Hulpverlen­ers begraven een slachtoffe­r van ebola in Beni, in het noordooste­n van Congo. (Foto: TheWorldNe­ws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname