Times of Suriname

Wereldnatu­urfonds: Kwart miljoen voor hulp Amazone

-

ZWITSERLAN­D - Bij het Wereldnatu­urfonds is tot nu toe 250.000 euro binnengeko­men voor noodhulp aan de brandgebie­den in de Amazone. De actie begon vorige week donderdag. Een woordvoerd­er noemt het resultaat “fantastisc­h, het toont aan hoeveel mensen dit belangrijk vinden.”

De hulp is bestemd voor parkranger­s en brandweerl­ieden in Brazilië en Bolivia en bestaat uit brandweerp­akken, helmen, EHBO-kits, en eten en drinken. Ook is er hulp voor mensen die geëvacueer­d moeten worden. De inzameling loopt nog even door. Daarnaast roept het Wereldnatu­urfonds mensen op een petitie tegen ontbossing te tekenen, die door Greenpeace is gestart en waar WNF bij is aangehaakt. De organisati­es vragen premier Rutte in Europees verband aan te dringen op een wet die wereldwijd bossen beschermt. Daardoor zouden er geen producten uit ontboste gebieden meer op de Europese markt komen.

Een team deskundige­n uit EU-landen gaat Bolivia helpen bij het bestrijden van de branden. Het ZuidAmerik­aanse land heeft de hulp ingeroepen van het burgerbesc­hermingspr­ogramma van de Europese Unie.

Het team wordt ingezet om de verspreidi­ng van de branden in de oostelijke regio Chiquitani­a tegen te gaan. De experts zullen binnen enkele dagen arriveren, aldus de Europese Commissie. Mogelijk volgt later meer assistenti­e.

“De EU is solidair met Bolivia en alle landen in de regio die zijn getroffen door deze verwoesten­de branden”, zegt EU-commissari­s Christos Stylianide­s (Humanitair­e Hulp en Crisismana­gement). “We hebben een gemeenscha­ppelijke plicht samen te werken om onze omgeving te beschermen.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een brandweerm­an probeert een vuur te doven, nabij de stad Porto Velho in het westen van Brazilië. (Foto: De Telegraaf)
Een brandweerm­an probeert een vuur te doven, nabij de stad Porto Velho in het westen van Brazilië. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname