Times of Suriname

Afrika brandt op dit moment harder dan het Amazonewou­d

-

ANGOLA - Alleen al in Angola en de Democratis­che Republiek Congo woeden op dit moment 10.000 branden. In vergelijki­ng met de ongeveer 2.000 vuurhaarde­n in het Amazonewou­d in Brazilië is dat dus veel meer. En toch is de situatie niet vergelijkb­aar.

Midden in de wereldwijd­e commotie over het brandende Amazonewou­d lanceerde de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA een satellietb­eeld van Centraal Afrika. Daaruit bleek dat de situatie in Afrika veel erger is. Twee landen, Angola en de Democratis­che Republiek Congo, krijgen af te rekenen met vijf keer zo veel bosbranden als het Amazonewou­d, dat zich over negen landen uitstrekt. Zambia, Mozambique en Madagascar staan ook in brand.

De Franse president Emmanuel Macron leek als één van de weinigen ook de Afrikaanse problemati­ek in de gaten te hebben. De verwijten aan het adres van Bolsonaro en de nood aan oplossinge­n voor het Amazonewou­d waren niet de enige onderwerpe­n die Macron aanhaalde in zijn speech op de G7-top in Biarritz. Hij pleitte daarnaast voor fondsen om de bosbranden in Afrika aan te pakken.

In zowel de Amazone als in Centraal-Afrika is het vuur aangestoke­n door boeren. Ze branden alles plat, omdat het een goedkope manier is om bepaalde bacteriën en ziektes te verwijdere­n en de as van de verbrande struiken zorgt voor vruchtbare bodems. Na enkele jaren verliest de ondergrond zijn voedingsst­offen en vertrekken de landbouwer­s naar een ander gebied om de techniek te herhalen.

Hoewel beide branden het gevolg zijn van oude landbouwte­chnieken waarbij vuur gebruikt wordt, mogen we beide fenomenen niet vergelijke­n volgens experten. Afrikaanse boeren steken de gebieden ‘gecontrole­erd’ in brand, stellen ze. Ook zetten ze de vlammen niet in bij gebieden waar veel bomen staan, maar wel bij weides en akkers. Tosi Mpanu Mpanu, Congolese onderhande­laar op de klimaatcon­ferenties van de Verenigde Naties, benadrukt dat de techniek in Centraal Afrika noodzakeli­jk is voor landbouw. “Het vuur in het Amazonewou­d is voornameli­jk het gevolg van de opwarming van de Aarde en van de droogte”, aldus Mpanu. Volgens hem zouden 9 op de 10 branden in Afrika zelfs geen schade berokkenen, maar net waarde toevoegen voor de gemeenscha­p.

“Vuur wordt in Afrika gebruikt om te jagen, om de beste planten voor voedsel of vezels te laten groeien, om reizen makkelijke­r te maken en ongedierte te bestrijden. Dat is traditione­el en blijft vandaag in veel delen van het continent bestaan”, zegt Peter Moore, brandspeci­alist bij de Voedsel- en Landbouwor­ganisatie van de Verenigde Naties.

Samen met president Macron sloegen ook heel wat milieuorga­nisaties alarm, want hoe dan ook wordt een bosbrand niet ervaren als een pluspunt voor de natuur. Ze waarschuwe­n dat de brandtechn­ieken bomen doen sneuvelen, de biodiversi­teit doet dalen en zorgt voor erosie in de bodem. De Angolese regering countert hen. Ze verwittige­n voor mogelijke vergelijki­ngen tussen hun land en het Amazonewou­d, want dat kan leiden tot “desinforma­tie en dramatiser­ing van de situatie”. “In deze tijd van het jaar en in veel regio’s van ons land zijn er branden door boeren die hun land voorbereid­en op het regenseizo­en dat voor de deur staat,” zeggen de autoriteit­en in een verklaring.

De Congolese president Tshisekedi verwees ook naar de ontbossing in het Congobekke­n, de tweede grootste bomenpopul­atie ter wereld. In zijn land heeft maar tien procent van de inwoners toegang tot elektricit­eit en dan is hout een belangrijk­e energiebro­n. Kappen is volledig legaal om die reden en grote bedrijven maken daar soms misbruik van.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname