Times of Suriname

DNA neemt Wet Constituti­oneel Hof aan

-

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee heeft vrijdag met 28 stemmen de Wet Constituti­oneel Hof aangenomen. De oppositie verliet uit ontevreden­heid reeds voor de stemming de vergaderza­al, waardoor er geen stemmen tegen deze wet zijn.

“Het voorstel van deze wet loopt al net zolang in het parlement mee als ik. Na al die jaren zijn we eindelijk op het punt gekomen om invulling hieraan te geven en deze wet aan te nemen”, zei parlements­voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, vrijdag na de aanname van de wet.

Vicepresid­ent Ashwin Adhin was blij te zien dat er steeds meer invulling wordt gegeven aan de Grondwet van Suriname, doordat organieke wetten worden aangenomen. “Dit is een goed teken voor ons land”, zei Adhin. Een constituti­oneel of grondwette­lijk hof is een centraal rechtscoll­ege, dat uitspraken doet over de grondwette­lijkheid van de wetten of andere wetskracht­ige normen en verdragen. Het doel van dit wetsontwer­p is om invulling te geven aan artikel 144 van de Grondwet, dat nadere regels over de samenstell­ing, inrichting en werkwijze voorschrij­ft, alsmede de rechtsgevo­lgen van beslissing­en van het Constituti­oneel Hof vaststelt.

De oppositie is echter bezorgd dat deze wet op deze manier is aangenomen en omdat zij zag dat haar voorstelle­n niet werden meegenomen, besloot ze de zaal voor de stemming te verlaten. “Ondanks de mensontere­nde situatie en voorwaarde­n die er vrijdag waren na de marathonve­rgadering over de Wet Brokopondo Overeenkom­st die meer dan 28 uren duurde, besloten wij deel te nemen aan deze vergaderin­g, omdat duidelijk was dat de coalitie er alles aan zou doen om deze wet die sinds 2016 aan een kant was gezet en nu plotseling weer op de agenda was geplaatst, goed te keuren. Wij hebben onze bezorgdhei­d geuit en voorstelle­n aangedrage­n om wat meer balans te creëren in de wet, maar onze voorstelle­n werden niet eens onder considerat­ie genomen en dus besloten wij de zaal te verlaten”, zegt parlementa­riër Krishnakoe­marie Mathoera (VHP).

Volgens Mathoera is de oppositie bezorgd over de wijze waarop deze wet vrijdag in het parlement is aangenomen. “Het aannemen van deze wet past niet binnen de prioriteit­en die we nu hebben. Er zijn zoveel andere dingen, zoals de verzelfsta­ndiging van het Hof van Justitie en de aanpak van georganise­erde criminalit­eit met daarbij de versterkin­g van de instituten die daarover gaan. Deze zijn zaken waaraan we nu aandacht zouden moeten besteden. Het kan niet anders dan dat de coalitie en de regering een bedoeling hebben en dat daarom de Wet Constituti­oneel Hof op zo een gehaaste manier vrijdag op de valreep alsnog is aangenomen. Wat de bedoeling hiervan is, zal waarschijn­lijk gauw wel blijken”, zegt Mathoera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname