Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Kokosnoot

-

De kokosnoot; je moet ervan houden. Dit hoofdingre­diënt van de Bounty is niet alleen populair onder toeristen die op maagdelijk witte eilanden in West-Polinesië liggen, maar voor veel bewoners in de tropen is de uit de kluiten gewassen walnoot met melk een belangrijk­e bron van voeding en economisch gewin. Daarom vieren we ieder jaar op 2 september de Internatio­nale Dag van de Kokosnoot.

Deze dag is vooral bedoeld om te bedenken hoe belangrijk en gezond de kokosnoot wel niet is, en wat die betekent voor mensen die afhankelij­k zijn van de met melkgevuld­e paardenhoe­ven. U kunt deze dag makkelijk zelf vieren: koop in de supermarkt of in de groentewin­kel zelf een paar kokosnoten en ga er in de keuken eens mee aan de slag. U zult verbaasd staan over wat u allemaal kunt bereiken met zo’n ding. De dag van de Kokosnoot is opgericht door de Aziatische en Pacifische Kokosnoot Unie in 2009.

Een kokosnoot of klapper is eigenlijk geen noot maar een steenvruch­t van de kokospalm, waarvan het mesocarp (het vruchtvlee­s) niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopenin­gen. Bij de kieming komt de kiem door een van deze openingen naar buiten. De drie kiemopenin­gen zijn de overblijfs­elen van de in aanleg uit drie vruchtblad­en bestaande vrucht.

Het zaad van de kokospalm is eenzaadlob­big en heeft dus één kiemlob die het transport van het reservevoe­dsel naar de kiemende plant verzorgt. Het reservevoe­dsel in het zaad bestaat uit kiemwit, dit heeft een witte kleur en een vette vezelige structuur. Dit is de kokos die onder andere gedroogd als kokosmeel in de handel komt. Verder is er het vloeibaar kiemwit, kokos- of klapperwat­er genoemd, een half troebele vloeistof. Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit vezelig kiemwit. De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt die in de winkels ligt. Het vruchtvlee­s wordt gedroogd tot kopra of gebruikt in allerlei gerechten en lekkernije­n.

Het kokoswater wordt in Azië veel gedronken, omdat het een veilige en verfrissen­de drank is. Als het bij de grootschal­ige verwerking van kokosnoten wordt weggegooid, kan kokoswater milieuscha­de veroorzake­n.

Een kokosnoot die onverhoopt in zee terechtkom­t, blijft drijven en kan een reis van honderden kilometers afleggen. Als de vrucht vervolgens weer ergens aanspoelt, probeert hij daar gewoon opnieuw uit te groeien tot een gezonde boom.

Door met regelmaat een stukje vrucht te eten of kokosmelk te drinken ben je, zo luidt de theorie, beter beschermd tegen huidziekte­n en bacteriële infecties. Ook zou het je lever, nieren en zelfs je hersens helpen gezond te blijven.

(Bron: FijneDagVa­n en

Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname