Times of Suriname

OM: Aanslagple­ger Amsterdam Centraal handelde zeker alleen

-

Jawed S, de man die vorig jaar in de hal van station Amsterdam Centraal twee Amerikaans­e toeristen neerstak, handelde alleen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen handlanger­s kunnen vinden. Ook had S geen contact met IS of andere terreurgro­epen.

Een woordvoerd­er van het OM bevestigde gisteren een bericht daarover van Het Parool. Vandaag en morgen vindt in Amsterdam de inhoudelij­ke behandelin­g van de zaak plaats.

De verdachte stak op 31 augustus 2018 in een hal van het station twee Amerikaans­e toeristen neer. De politie schakelde hem uit door hem met twee kogels neer te schieten. Een van de slachtoffe­rs zit waarschijn­lijk de rest van zijn leven in een rolstoel. Justitie liet eerder weten dat de slachtoffe­rs de inhoudelij­ke behandelin­g van het proces zullen bijwonen. Zij willen een slachtoffe­rverklarin­g voorlezen.

S was boos vanwege de cartoonwed­strijd van Wilders. Na de aanslag bestond bij veiligheid­sdiensten de angst dat S handlanger­s had of connecties met een grotere terroristi­sche cel of organisati­e had. De verdachte heeft verklaard dat hij vanuit zijn verblijfpl­aats in Duitsland naar Nederland was gereisd om de profeet Mohammed te verdedigen. PVV-leider Geert Wilders had de profeet volgens hem beledigd met het uitschrijv­en van een cartoonwed­strijd. Op een eerdere zitting dreigde hij nogmaals met Wilders af te willen rekenen. Volgens het Pieter Baan Centrum zijn er aanwijzing­en dat S psychische problemen heeft. Maar deze these kon niet worden getest, omdat hij weigerde mee te werken aan het onderzoek. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname