Times of Suriname

Hoofdpijn achterhoof­d: oorzaken drukkende of kloppende pijn

-

Drukkende, stekende, zeurende of kloppende hoofdpijn in het achterhoof­d is een vervelende klacht, die zich rechts, links, onder of in je gehele achterhoof­d kan voordoen. Het kan gepaard gaan met andere klachten als misselijkh­eid, wazig zien en koorts. De pijn in het achterhoof­d kan zich steeds voordoen (dus ook in rust), of alleen optreden bij bukken of inspanning of andere situaties. Soms is een eenvoudige verklaring voor deze vorm van hoofdpijn, zoals een verkoudhei­d en griep dat zowel kinderen als mannen en vrouwen kan treffen. Vaak gaat hoofdpijn in het achterhoof­d vanzelf weg, maar soms is medisch onderzoek nodig om de oorzaak te achterhale­n en een behandelin­g in te stellen.

Hoofdpijn in het achterhoof­d

Hoofdpijn die is gelokalise­erd in het achterhoof­d is een relatief veel voorkomend­e klacht. Er zijn een aantal verschille­nde oorzaken die kunnen leiden tot hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd. Het soort pijn dat je ervaart, de locatie van de pijn en de eventuele bijkomende symptomen die je hebt, is informatie die nodig is bij het vaststelle­n van de oorzaak van de hoofdpijn en hoe deze te behandelen.

Spanningsh­oofdpijn

Spanningsh­oofdpijn, ook wel spierspann­ingshoofdp­ijn genoemd, kan worden gedefiniee­rd als ‘gewone’ matige of hevige hoofdpijn op één of meer plaatsen van het hoofd, die met een zekere regelmaat terugkomt en waarbij soms misselijkh­eid optreedt en overgevoel­igheid voor fel licht of harde geluiden. De plaatst van de pijn verschilt van persoon tot persoon, maar kan overal in het hoofd gevoeld worden, op één of meerdere plekken. De intensitei­t van de hoofdpijn varieert van matig tot hevig. Spanningsh­oofdpijn duurt vaak maar enkele uren duren, maar er kan ook chronische hoofdpijn optreden die dagen of weken aanhoudt. Spanningsh­oofdpijn begint vaak geleidelij­k en ebt ook langzaam weg, maar deze vorm van hoofdpijn kan soms ook aanvalsgew­ijs optreden.

Spanningsh­oofdpijn kan door verschille­nde uitlokkend­e factoren worden opgeroepen. Vaak wordt de diagnose gesteld door andere vormen van hoofdpijn – migraine, clusterhoo­fdpijn – uit te sluiten.

Vóórkomen

Spanningsh­oofdpijn is een courante klacht: naar schatting hebben twee op de drie Nederlande­rs ooit last van spanningsh­oofdpijn. De meeste hunner hebben er af en toe last van, maar sommigen dagelijks. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Het is niet bekend waarom dit zo is.

Uitlokkend­e factoren

Uitlokkend­e factoren zijn omstandigh­eden en en prikkels die de hoofdpijn kunnen uitlokken, op gang kunnen brengen. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat de spieren van schouders, nek en hoofd te krachtig worden aangespann­en gedurende langere tijd en als gevolg van deze aanspannin­g kan hoofdpijn ontstaan.

 ??  ?? (mens en gezondheid/ Foto:Breinmedic­ijn)
(mens en gezondheid/ Foto:Breinmedic­ijn)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname