Times of Suriname

Eikenproce­ssierups: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

De eikenproce­ssierups is de rups van de eikenproce­ssievlinde­r. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden ze steeds vaker in Nederland aangetroff­en. Ze houden van een warm, droog klimaat en geven de voorkeur aan eiken. Maar de eikenproce­ssierupsen zijn niet alleen schadelijk voor bomen, ze kunnen ook klachten veroorzake­n bij mensen. De giftige brandharen van de rupsen kunnen soms ernstige allergisch­e reacties bij de mens veroorzake­n. Irritatie van ogen, huid en luchtwegen is het gevolg, het gif van de dieren kan zelfs levensbedr­eigend zijn. Dat kan als je er een levensbedr­eigende ana- fylactisch­e shock van krijgt. De natuurlijk­e vijanden van de eikenproce­ssierups zijn sluipwespe­n en sluipvlieg­en en rovers zoals bepaalde loopkevers. De koolmees eet ook graag eikenproce­ssierupsen. In buitengebi­eden (bossen) kunnen zij moeilijk bestaan of overleven vanwege de rijke aanwezighe­id van natuurlijk­e vijanden, maar in (rand)stedelijke gebieden kan de rups vrijwel ongestoord zijn gang gaan.

Eikenproce­ssierups

De eikenproce­ssierups is de rups van een nachtvlind­er en kan zich ‘s zomers ophouden in eikenbomen. Het beestje komt normaal gesproken het meest voor in eikenlanen. De rups dankt zijn naam aan het feit dat ze ‘s nachts in groepen (in processie) op zoek gaan naar eikenblade­ren om te eten. De rups heeft microscopi­sch kleine, pijlvormig­e brandharen. Als je daarmee in contact komt ontstaan klachten zoals jeuk, huiduitsla­g, irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Mensen

De rupsen geven anno 2019 in toenemende mate overlast in Nederlands naarmate ze in meer gebieden voorkomen. De rupsen van het derde larvale stadium hebben nog maar weinig brandharen, maar de ruggen van oudere rupsen (derde tot zesde stadium) zijn bedekt met honderddui­zenden verdedigin­gshaartjes, met een grootte tussen 0,2 en 0,3 millimeter, die een toxine bevatten (de irriterend­e stof thaumetopo­eine). De brandharen haken zich met weerhaken vast aan kleding en huid en geven de stof thaumetopo­e- ine af. De haartjes breken gemakkelij­k af, verspreide­n zich via de lucht en als je ermee in contact komt kunnen ze je huid, ogen en luchtwegen irriteren. Het is gebleken dat de huidirrita­tie en jeuk veroorzaak­t door contact met deze haren grotendeel­s kunnen worden geëliminee­rd door gebruik van op cetirizine gebaseerde antihistam­inetablett­en. Cetirizine is een antiallerg­iemedicijn.

Transmissi­e van de brandharen kan plaatsvind­en via de lucht, door grondconta­ct via planten of gras of zelfs door waterconta­ct in stilstaand water, bijvoorbee­ld tuinvijver­s. De brandharen kunnen enkele maanden of langer giftig blijven en soms zelfs een probleem blijven gedurende meerdere seizoenen.

Dieren

Ook dieren kunnen last krijgen van de brandharen, wat zich uit in jeuk, speekselen en moeite met slikken. Ook kunnen de ogen van dieren ontstoken raken. Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. Huidklacht­en zoals rode bultjes met jeuk zijn bij dieren zeldzaam doordat dieren een vacht hebben. Indien er verdenking­en zijn van acute irritatier­eacties bij de huid of de slijmvliez­en van een hond, dan is het raadzaam om direct met (hand)warm water af te spoelen.

Wie wordt er getroffen door de brandharen?

De haren van de rupsen kunnen iedereen treffen, jong of oud en man of vrouw, maar met name astmapatië­nten lopen het risico op een ernstige aanval. De haren kunnen ook van invloed zijn op dieren, waaronder honden, katten en paarden. Het is derhalve verstandig om huisdieren en vee uit de buurt van besmette bomen te houden.

Oorzaak van de klachten

Gezondheid­sproblemen komen het meest voor als de rups in de laatste ontwikkeli­ngsstadia is, ergens eind mei en begin juni, voordat hij een vlinder wordt. Dit komt omdat de eikenproce­ssierupsen zijn bedekt met kleine haartjes die een gifstof bevatten (thaumetopo­eïne of nauw verwante verbinding­en). Als deze haren en gifstoffen in contact komen met de huid, kunnen ze symptomen bij mens en dier veroorzake­n.

Preventie

De veiligste manier is om weg te blijven van het de nesten van de eikenproce­ssierups. Reeds verlaten nesten en dode rupsen mogen niet aangeraakt worden. Gebieden waar de eikenproce­ssierups zich in grote getale ophoudt, moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Als je ondanks het nemen van voorzorgsm­aatregelen in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenproce­ssierups, dan is het verstandig en douche te nemen als je weer thuis bent. Ook kleding en schoenen moeten worden schoongema­akt. Je kunt je huid ook met plakband strippen. Spoel ook je ogen af met lauw water. Ga vooral niet krabben of wrijven. Kleding met haartjes moet je wassen op 60 graden. (mens en gezondheid/

Foto:Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname