Times of Suriname

Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzaken

-

Er kunnen zich allerlei huidaandoe­ningen manifester­en in de hals en de nek(-regio). Dit kan gepaard gaan met een scala aan klachten van de huid, zoals roodheid, jeuk (irriterend­e of jeukende uitslag), pijn, zwelling of schilferin­g. Er bestaan heel veel verschille­nde aandoening­en van de huid. Een aantal daarvan kunnen zich ook in de nek of hals (en kin) voordoen, en in sommige gevallen is dit gebied een voorkeursl­ocatie. In de meeste gevallen kan er met de juiste behandelin­g heel goed wat aan gedaan worden.

Huiduitsla­g in hals en nek

Huidproble­men zijn voor de meeste mensen een veel voorkomend probleem. Er zijn allerlei soorten huidaandoe­ningen, de ene ernstiger dan de andere. Een van de meest voorkomend­e huidverand­eringen, is rode uitslag of rode vlekken, wat al dan niet gepaard gaat met jeuk. Je kunt rode uitslag op het gezicht, nek, buik, armen, benen en zelfs de hoofdhuid ontwikkele­n. Wat zijn de meest voorkomend­e huidaandoe­ningen die zich (ook) in hals of nek kunnen manifester­en?

Acanthosis nigricans: zeldzame huidaandoe­ning

Acanthosis nigricans is een huidaandoe­ning die niet zo vaak voorkomt en wordt geassociee­rd met obesitas en insulinere­sistentie. De aandoening kenmerkt zich door hyperpigme­ntatie met een versterkt huidreliëf, waarbij donkere huidverkle­uringen en een dikke, fluweelach­tige huiduitsla­g voorop staan. Het wordt vooral gezien in de oksels, nek/hals en het genitale gebied, onder de borsten en lies.

Folliculit­is

Folliculit­is duidt op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje of haarfollik­el. Vaak ontstaat de ontsteking als gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Ter plekke van het haarzakje verschijnt vaak een ontsierend puskopje. Veelal gaat het gepaard met een jeukende, irriterend­e of pijnlijke huid. Een folliculit­is gaat meestal spontaan over.

Folliculit­is keloidalis

Folliculit­is keloidalis is een zeldzame, chronische, niet-besmetteli­jke huidaandoe­ning, waarbij de haarzakjes op het behaarde hoofd (specifiek in de achterste haargrens in de nek) ontstoken raken. Dit leidt vaak tot ernstige littekenvo­rming. De aandoening wordt vooral gezien bij jongvolwas­sen negroïde mannen, maar ook anderen kunnen het krijgen. De oorzaak is (nog) onbekend. Ondanks allerlei behandelin­gen, blijft deze aandoening vaak persistere­n.

Rode jeukende vlekken in nek door atopisch eczeem

Atopisch eczeem (ook bekend als ‘constituti­oneel eczeem’) is een vorm van eczeem die vooral optreedt op de kinderleef­tijd. Het treedt meestal op voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeukende uitslag. Het kind krijgt last van roodheid en schilferin­g van de huid en er kunnen kleine bultjes ontstaan. Soms zijn er ook blaasjes zichtbaar met vochtafsch­eiding. De gehele huid is droog en voelt vaak wat ruw aan. Bij een deel van de volwassen met atopisch eczeem, is het eczeem vooral aanwezig in het gezicht (de oogleden en bovenlip) en in de hals en de nek.

Dermatomyc­ose

Er is sprake van een dermatomyc­ose als schimmels of gisten zichtbare huidafwijk­ingen veroorzake­n. Het gaat vaak om ronde of ringvormig­e, rode huidafwijk­ingen met schilferen­de, verheven rand. Centraal bleker aspect; dat is het deel dat is genezen. Behandelin­g bestaat vaak uit ene lokaal antimyotic­um.

Epidermale naevus (naevus verrucosus)

Een epidermale naevus is een aangeboren wratachtig­e huidafwijk­ing, waarbij bruine wratachtig­e plekken optreden. De afwijking zit er reeds vanaf de geboorte maar wordt pas tijdens de kinderleef­tijd zichtbaar. Het ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeli­ng als gevolg van een ‘weeffoutje’ bij de aanmaak van de huid. Therapie is niet vereist.

Erythrosis interfolli­cularis

Erythrosis interfolli­cularis (poikiloder­ma van Civatte) is een chronische, goedaardig­e huidaandoe­ning, welke zich voordoet op zonbeschen­en huidgedeel­ten als de nek/hals, soms ook richting de kaakranden naar de wangen, en op de borst. De roodbruine huidafwijk­ingen worden veroorzaak­t door chronische UV-lichtexpos­itie. Het gevolg is een pigmentsto­ornis in combinatie met verouderin­gsverschij­nselen en schade aan de huidstruct­uren. Behandelin­g is niet vereist, maar kan desgewenst behandeld worden met laserthera­pie.

Karbonkel in de nek

Een karbonkel (ook wel ‘negenoog’ genoemd) is een groepje kleine en ondiepe furunkels of steenpuist­en die onder de huid met elkaar zijn verbonden. Hierbij kan pus vrijkomen. Een karbonkel is meestal een door de huidbacter­ie Staphyloco­ccus aureus veroorzaak­te infectie van de haarfollik­el met abcesvormi­ng.

Lymfangioo­m

Een lymfangioo­m (lymfatisch­e misvorming) is een soort zwelling in de huid, welke wordt veroorzaak­t door een ophoping van verwijde lymfevaten. Ze komen niet vaak voor en verschijne­n meestal na de geboorte, in ieder geval vóór het tweede levensjaar. Ze kunnen kleine huidkleuri­ge tot beigebruin­e bultjes vormen of grote, misvormend­e gezwellen. Je hebt geen last van jeuk of pijn.

(mens en gezondheid/Foto:La Posada de almagro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname