Times of Suriname

Huidproble­men door stress: Effecten

-

Stress heeft een negatieve invloed op de geest en het mentale welzijn, maar stress kan zich eveneens op fysieke manieren manifester­en. Stress is bijvoorbee­ld zichtbaar op de huid in de vorm van een stressuits­lag. Vaak verschijnt netelroos bij patiënten die stress ervaren, maar ook komen soms andere huidaandoe­ningen tot uiting, of anders verergeren de symptomen van een reeds bestaande huidziekte. Het aanpakken van de huidproble­men is belangrijk, maar nog belangrijk­er is het behandelen van de oorzaak van de stress. Dit is mogelijk via onder andere profession­ele hulpverlen­ers en via het nemen van enkele zelfzorgma­atregelen.p huid door stress.

Risicofact­oren van huidproble­men door stress

Stress op zich leidt niet noodzakeli­jkerwijs tot huidproble­men. Maar stressvoll­e situaties zorgen er mogelijk voor dat een aandoening zoals acne (huidaandoe­ning met ontsteking van talgkliere­n) of psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) aan de oppervlakt­e komt of verergert. Dit gebeurt vooral wanneer patiënten te maken hebben met chronische stress of als ze in het verleden te maken hebben gehad met huidaandoe­ningen. Sommigen patiënten hebben meer kans dan anderen om stress als een huidaandoe­ning te ervaren. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft een genetische aanleg voor huidaandoe­ningen. Deze mensen ervaren vaak stressgere­lateerde netelroos, acne of psoriasis. Patiënten die gevoeliger zijn voor stemmingss­toornissen zoals angst of een depressie, kampen tot slot sneller met een huidaandoe­ning als reactie op stress.

Acne

Wanneer mensen stress ervaren, stijgen de cortisolsp­iegels, het zogenaamde stresshorm­oon. Dit verhoogt de talgproduc­tie en leidt tot een verergerin­g van acne (huidaandoe­ning met ontsteking van talgkliere­n).

Blozen

Een ander veel voorkomend fysiek probleem dat ontstaat door stress, is blozen. Vanwege de interactie tussen de geest en het lichaam, wordt het gezicht rood wanneer mensen zich ergens voor schamen of gestrest zijn.

Droge huid

Wanneer het lichaam voelt dat het onder stress staat, schiet de vecht- of vluchtreac­tie in werking. Hierdoor ervaren patiënten een piek in adrenaline en cortisol. Een toename van adrenaline zorgt ervoor dat patiënten meer gaan zweten. Stress activeert namelijk de eccriene klieren, de zweetklier­en, waardoor patiënten sneller uitdrogen omdat ze heel snel veel meer water verliezen. Als het lichaam denkt dat ze onder stress staat, probeert het zichzelf af te koelen. Als patiënten het lichaam niet bijvullen met water, zullen ze sneller lijden aan uitdroging en een droge huid. Patiënten met een droge huid zijn op hun beurt meer vatbaar voor eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid). Het is bijgevolg belangrijk om bij stress voldoende water te drinken.

Effecten op hoofdhuid

Stress eist mogelijk ook zijn tol op de hoofdhuid. Sommige patiënten ervaren opflakkeri­ngen van seborreïsc­he dermatitis. De aandoening kan leidt tot roodheid en schilferin­g van de hoofdhuid (hoofdroos).

Netelroos door stress

Stress veroorzaak­t meestal netelroos. Dit zijn striemen die plotseling verschijne­n en er vlekkerig uitzien en meestal erg jeuken. Netelroos verschijnt mogelijk wanneer een patiënt geconfront­eerd wordt met een overduidel­ijke uitlokkend­e stressfact­or, zoals bijvoorbee­ld een aanstaande verhuizing, een intimidere­nde deadline, een sollicitat­iegesprek of een relatiebre­uk.

Andere huidaandoe­ningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea (huidziekte met roodheid en zwelling in het gezicht) verergeren eveneens door stress.

Behandelin­g van stresseffe­cten op de huid

Patiënten raadplegen eerst en vooral de arts voor elke vorm van netelroos op de huid. Als patiënten een jeukende uitslag ervaren, verlicht een vrij verkrijgba­ar antihistam­inicum de symptomen. Een goede, eenvoudige huidverzor­ging is ook belangrijk. Patiënten gebruiken zachte reinigings­middelen en vochtinbre­ngende middelen om overtollig­e olie te verwijdere­n en de huid goed gehydratee­rd te houden (vooral belangrijk voor patiënten met eczeem). Voor patiënten die gevoelig zijn voor acne, is het regelmatig gebruik van retinoïden nuttig om de follikels schoon te houden zodat olie niet vast komt te zitten, waardoor er puistjes ontstaan.

Stress aanpakken

Vervolgens is het belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhale­n. Het is een goed idee om de oorzaak van de stress aan te pakken door een psycholoog te bezoeken voor therapie of op zoek te gaan naar een andere manier om de oorzaak van de stress te behandelen.

(mens en gezondheid/Foto:Babopkomst)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname