Times of Suriname

Zenuwpijn (neuralgie): symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Zenuwpijn, ook neuralgie of neuropathi­sche pijn genoemd, kan worden veroorzaak­t door verschille­nde onderligge­nde aandoening­en en ziekten. Het zenuwstels­el met honderden vertakte zenuwen doordringt het hele menselijke lichaam. De zenuwen zijn vanwege hun anatomisch­e structuur net zo gevoelig als alle andere organen en kunnen ook ziek worden. Dit kan zich manifester­en in de vorm van zenuwpijn. Neuralgie wordt meestal gekenmerkt door typische symptomen, zoals brandende, stekende pijn en ongemak van de huid. Wanneer je last hebt van zenuwpijn, beïnvloedt dit de zenuwen die zich slechts in één deel van het lichaam bevinden. Zenuwpijn in deze kan worden gevoeld in verschille­nde lichaamszo­nes. Vaak treedt zenuwpijn op die niet duidelijk kan worden gedefiniee­rd voor een bepaald gebied. Het gaat hierbij vaak om zogeheten uitstralin­gspijn.

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn staat in de geneeskund­e bekend als neuralgie, maar wordt ook neuropathi­sche pijn genoemd. Neuropathi­e verwijst naar alle ziekten van het perifere zenuwstels­el (PZS), het deel van het zenuwstels­el dat buiten het centrale zenuwstels­el (CZS) ligt. In tegenstell­ing tot rugpijn of hoofdpijn, is het gebaseerd op pijnlijke zenuwbesch­adiging. Ongeacht het type oorzaak – mechanisch, inflammato­ir, metabolisc­h, toxisch – vat de term neuropathi­e alle ziekten van het perifere zenuwstels­el samen. Neuropathi­sche pijn is het directe gevolg van schade aan de sensorisch­e en sensorisch­e en motorische vezels van het zenuwstels­el en verschilt dus van rug-, hoofd- of zelfs kankerpijn. Deze zenuwschad­e kan na verloop van tijd onomkeerba­ar worden, dat wil zeggen dat ze niet achteruitg­aan. Het gevolg hiervan is dat de neuropathi­sche pijn chronisch wordt. Typerend voor neuropathi­sche pijn is een veranderin­g in de gevoelighe­id van de huid. Stimuli zoals kou, hitte of aanraking zijn sterker of worden juist nauwelijks waargenome­n.

Als gevolg van neuropathi­e gaan de normale reflexen verloren en verdwijnt spierkrach­t, er ontstaat spierzwakt­e. Bovendien genezen wonden slecht omdat ze vaak laat worden opgemerkt. Ziekten, die meestal worden geassociee­rd met pijn, worden vaak te laat behandeld, omdat de waarschuwi­ngssignale­n van het lichaam afwezig zijn. Een typisch voorbeeld is het ‘stille hartinfarc­t’ bij diabetespa­tiënten met diabetisch­e neuropathi­e. Het verloop van neuropathi­e kan acuut of chronisch zijn. De zenuwpijn kan symmetrisc­h in het lichaam voorkomen of asymmetris­ch, in het gebied van het boven- of het onderlicha­am.

Oorzaken van neuralgie

Zenuwpijn of neuralgie kan worden veroorzaak­t door verschille­nde factoren. Soms is de oorzaak echter onduidelij­k en heeft blijven zoeken naar een oorzaak geen zin. Vooral niet-gelokalise­erde zenuwpijn kan niet altijd duidelijk worden verklaard. Vanwege de triggers en de ernst van de zenuwpijn, kan deze worden ingedeeld in verschille­nde categorieë­n. Naast zenuwpijn die wordt veroorzaak­t door de vernietigi­ng van de zenuwwand, kan irritatie van de zenuwvezel­s ook leiden tot zenuwpijn.

De oorzaken van zenuwpijn zijn zenuwontst­eking, systemisch­e ziekten of schade door ongevallen of andere mechanisch­e factoren. Het gaat grofweg om een ontsteking, beklemming of beschadigi­ng van een zenuw die de symptomen veroorzaak­t. Een min of meer bekende oorzaak die zenuwpijn kan bevorderen, is een verstoorde of onvoldoend­e bloedtoevo­er van een bepaald gebied in het lichaam. Een zeer bekende oorzaak van zenuwpijn is een hernia, een uitstulpin­g van een tussenwerv­elschijf die op een zenuw drukt, of chemische brandwonde­n, een wond door de

inwerking van een chemische stof.

 ??  ?? (mens en gezondheid/ Foto:Pijnvermid­eren)
(mens en gezondheid/ Foto:Pijnvermid­eren)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname