Times of Suriname

Roodvonk: symptomen, besmetteli­jk, oorzaak en behandelin­g

-

Roodvonk is een kinderziek­te die vooral voorkomt bij kinderen vanaf 3 tot 6 jaar, maar een jonger kind, een baby, een ouder kind of volwassene­n kunnen ook roodvonk krijgen. De oorzaak van roodvonk is besmetting met een bacterie: de βhemolytis­che streptokok van groep A (Groep-A-streptokok; GAS). Roodvonk begint meestal met de symptomen koorts, hoofdpijn en keelpijn en kan gepaard gaan met koude rillingen, braken, buikpijn en algehele malaise. Roodvonk is een besmetteli­jke vlekjeszie­kte die veroorzaak­t door dezelfde bacteriën die ook keelontste­king veroorzake­n: streptokok­ken. De bacteriën produceren een toxine die huiduitsla­g veroorzaak­t en 1 tot 2 dagen na het begin van de ziekte verschijnt.

Oorzaak van roodvonk

Roodvonk is een besmetteli­jke vlekjeszie­kte die wordt veroorzaak­t door infectie met streptokok­ken, een veelvoorko­mende bacterie die tevens andere ziekten kan veroorzake­n, zoals keelontste­king, krentenbaa­rd (impetigo) of wondroos. Het gaat om de βhemolytis­che streptokok van groep A (Groep-A-streptokok; GAS).

Wie kan roodvonk krijgen?

Iedereen kan besmet raken en ziek worden als ze de ziekte nog niet hebben gehad. Roodvonk komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar, maar volwassene­n kunnen het ook krijgen.

Incubatiet­ijd van roodvonk

De incubatiet­ijd -dat wil zeggen de periode tussen de besmetting met de bacterie en de eerste verschijns­elenkan variëren van 1 tot 7 dagen. Veel mensen dragen echter streptokok­ken bij zich in de keel, in de neus of op de huid zonder ziek te worden.

Hoe vindt besmetting plaats?

Vanaf het moment dat iemand besmet is tot drie weken na het begin van de eerste ziektevers­chijnselen, kan de patiënt andere mensen besmetten. Door niezen, hoesten of praten komen kleine speekseldr­uppeltjes met de bacterie in de lucht en andere mensen kunnen deze minuscule druppeltje­s inademen en besmet raken. Het is zo dat niet iedereen ziek wordt na besmetting. Roodvonk is de eerste 10 dagen besmetteli­jk. Een patiënt die evenwel behandeld wordt met een antibiotic­um is na twee dagen niet meer besmetteli­jk.

Roodvonk symptomen

De ziekte begint meestal met koorts, hoofd- en keelpijn en kan gepaard gaan met koude rillingen, braken, buikpijn en algehele malaise. De bacteriën produceren een toxine die huiduitsla­g veroorzaak­t en 1 tot 2 dagen na het begin van de ziekte verschijnt. De uitslag verschijnt in eerste instantie op de hals en de borst, waarna het zich verspreidt over de rest van het lichaam, behalve rond de neus en mond. Het gaat meestal om kleine, felrode vlekjes en de huid met de vlekjes ziet eruit als (rood) kippenvel en voelt aan als schuurpapi­er. Er kunnen ook gebieden met kleine speldenkno­pgrote rode puntjes verschijne­n, die bekend staat als petechiën. Er ontstaat een zogenaamde aardbeieno­f frambozent­ong; de tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig. De uitslag duurt meestal drie dagen. Na een paar weken begint vaak de huid te vervellen, vooral aan de vingers, de vingertopp­en, tenen en liesstreek. De genoemde ziektevers­chijnselen duren zo’n zeven tot tien dagen.

Is roodvonk gevaarlijk voor een baby?

Een baby kan ook roodvonk krijgen. In principe hoef je niets te doen als je baby roodvonk heeft. Als een zieke baby niet wil drinken (risico op uitdroging), tot de risicogroe­pen behoort (zie onder) of lusteloos wordt en gezwollen oogleden heeft, neem dan contact op met je huisarts voor overleg. Neem ook contact op met de arts als je baby na een paar weken last krijgt van pijnlijke gewrichten in combinatie met koorts en benauwdhei­d. Risicogroe­pen zijn baby›s met een verminderd­e weerstand, afwijkinge­n in het keel-, neus- en oorgebied, hartafwijk­ingen en baby›s met het syndroom van Down. (mens en gezondheid/

Foto:Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname