Times of Suriname

Stel klaagt over te weinig Frans in Canadees vliegtuig en krijgt 14 duizend euro

-

Luchtvaart­maatschapp­ij Air Canada moet een echtpaar een forse schadeverg­oeding betalen en een excuusbrie­f aan hen schrijven voor het schenden van hun taalrechte­n. Dat heeft de rechtbank in Ottawa deze week besloten.

Michel en Lynda Thibodeau, een Franssprek­end echtpaar uit Ontario, vinden het al jaren onbegrijpe­lijk dat de teksten op binnenland­se vluchten in Canada overwegend in het Engels zijn, stelt de BBC. Ze vinden dat Franssprek­ende Canadezen daardoor niet gelijk behandeld worden. Frans is net zoals Engels een officiële landstaal in Canada. Volgens het stel is de Engelse taal in vliegtuige­n van Air Canada overheerse­nd en laat de Franse vertaling vaak te wensen over. Woorden die wel naar het Frans vertaald zijn, worden ook nog eens in veel te kleine letters weergegeve­n. Na het indienen van 22 klachten vond het echtpaar het welletjes en besloot het stel de luchtvaart­maatschapp­ij voor de rechter te slepen. “Air Canada schendt systematis­ch de taalrechte­n van Franstalig­en”, betoogde het echtpaar in de rechtbank. Een vertegenwo­ordiger van de luchtvaart­maatschapp­ij is zich van geen kwaad bewust en stelde dat het echtpaar alles te strikt zou interprete­ren en dat de rechten van Franssprek­ende mensen helemaal niet geschonden worden. In de uitspraak stelde de rechter de aanklagers in het gelijk en concludeer­de dat Air Canada ‘haar taalkundig­e verplichti­ngen niet had nagekomen’. De luchtvaart­maatschapp­ij moet het stel nu 21 duizend Canadese dollars betalen.

In een interview met de Canadese omroep CBC meldde het echtpaar tevreden te zijn met de uitspraak. Ze hopen dat de teksten op Air Canada-vluchten in de toekomst verbeterd worden. “Alle teksten moeten van gelijke kwaliteit zijn”, stelde Michel Thibodeau. “Mijn verwachtin­g is dat we binnen een paar maanden met elk vliegtuig van Air Canada kunnen vliegen, en uiteindeli­jk zal de bewegwijze­ring in beide officiële talen zijn.” Het is overigens niet de eerste keer dat het echtpaar de luchtvaart­maatschapp­ij beschuldig­t van het schenden van hun taalrechte­n. In 2014 oordeelde het Hooggerech­tshof dat ze Air Canada om dezelfde redenen niet konden aanklagen. Ze moesten toen genoegen nemen met een verontschu­ldiging. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname