Times of Suriname

Aanslagple­ger Amsterdam Centraal wilde eigenlijk Nederlande­rs neersteken

-

AMSTERDAM - De man die op 31 augustus 2018 twee Amerikaans­e toeristen neerstak op station Amsterdam Centraal, heeft gisteren in de rechtbank verklaard dat de slachtoffe­rs niet zijn beoogde doelwitten waren. Dat waren Nederlande­rs. Jawed S. wilde opkomen voor zijn religie door “wrede en oneerlijke mensen” te doden.

Met die wrede en oneerlijke mensen bedoelde S. personen die het mogelijk hebben gemaakt dat Tweede Kamerlid Geert Wilders vrijuit kon spreken. De inmiddels twintigjar­ige Afghaan doelde op het uitschrijv­en van een cartoonwed­strijd door de PVVleider en dat de Nederlands­e overheid hem hiervoor de gelegenhei­d bood.

Na veel aandringen specificee­rde S. dat het zijn bedoeling was om Nederlande­rs neer te steken. Dan was zijn actie wel geslaagd, bevestigde hij.

“Als ik had geweten dat het toeristen waren, had ik ze niets aangedaan”, zei S. Dat de mensen koffers bij zich hadden, was hem niet opgevallen.

De verdachte verklaarde dat hij wraak wilde nemen en zijn profeet wilde verdedigen. Om die reden kocht hij op 30 augustus 2018 een mes en reisde hij een dag later naar Amsterdam.

De man liep drie kwartier rond op het station, voordat hij het mes uit zijn rugzak haalde. S. stak de twee personen neer toen zij bij de informatie­balie op het station stonden.

De man werd al door agenten in de gaten gehouden vanwege zijn afwijkend gedrag. Toen S. achter zijn tweede slachtoffe­r aanliep, werd hij door de politie gesommeerd zijn wapen te laten vallen. Toen de man op hen afliep, werd hij neergescho­ten. De man zei op zitting dat hij de agenten ook zou hebben neergestok­en als hij daarvoor de kans had gekregen.

S. wordt vervolgd voor twee pogingen tot moord met een terroristi­sch oogmerk. De slachtoffe­rs en hun familie zijn ook bij de zittingen aanwezig. Een van hen is sinds de aanval gebonden aan een rolstoel.

Gistermidd­ag werden twee gedragsdes­kundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) gehoord over eventuele psychische stoornisse­n bij de verdachte. Zij vertelden dat er geen eenduidig psychiatri­sch beeld kon worden vastgestel­d. S. weigerde namelijk mee te werken aan het onderzoek. Ook was het lastig om mensen uit de omgeving van de man, zoals zijn familie in Afghanista­n, vragen te stellen. Er werd dan ook geen advies afgegeven voor het eventueel opleggen van tbs. De man zelf benadrukte niet ziek te zijn en ook geen “stempels op zich gedrukt te willen krijgen”.

Dinsdag zal het Openbaar Ministerie (OM) de strafeis formuleren. De zittingsda­g begint met het voorlezen van de slachtoffe­rverklarin­gen. Een van de slachtoffe­rs heeft een dwarslaesi­e opgelopen en is voor de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel. Hij eist een schadeverg­oeding van bijna drie miljoen euro. De andere man heeft zenuwletse­l opgelopen in zijn arm. De advocaat van de slachtoffe­rs, John Beer, liet in een reactie weten dat het voor hen zeer zwaar valt dat S. geen spijt betuigt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname