Times of Suriname

AIVD hielp bij sabotage kernprogra­mma Iran

-

AMSTERDAM - Nederland heeft een cruciale rol gespeeld bij het hacken van het nucleaire programma van Iran, mogelijk gericht op het maken van een kernwapen, dat schrijft de Volkskrant op basis van het boek ‘Het is oorlog, maar niemand die het ziet’, van journalist Huib Modderkolk. Het boek verschijnt dinsdag.

Volgens Modderkolk, die het verhaal verder uitlegde bij ‘De wereld draait door’, werd gekozen voor de Nederlands­e Algemene Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (AIVD) omdat het een dienst is die goed bekendstaa­t, en als neutraal. “Dan kun je makkelijke­r naar Iran, makkelijke­r dan een Amerikaan. En we zijn goed in hacken en rekruteren”, zegt hij.

Volgens Modderkolk werden er twee nepbedrijv­en opgezet om te kunnen infiltrere­n in het atoomcompl­ex bij Natanz. De poging met het eerste bedrijf dat de AIVD wilde inzetten, faalde door de manier waarop het was opgezet, aldus Modderkolk. Het tweede, een nep-installati­ebedrijf was wel succesvol. Een nep-installate­ur infiltreer­de in het complex en verspreidd­e daar in 2007 het verwoesten­de digitale virus, Stuxnet. De AIVD zou in 2004 benaderd zijn door de Amerikaans­e CIA met het doel te infiltrere­n.

Het boek was eerder al onderwerp van een rechtszaak. De AIVD spande die aan omdat er “namen van medewerker­s, bronnen, operatiena­men en andere informatie” in stonden, waardoor Modderkolk bronnen in gevaar zou kunnen brengen. Hij moest inderdaad enkele passages schrappen en dat is gebeurd. Het Ministerie van Binnenland­se Zaken, waar de AIVD onder valt, wilde niet op de zaak ingaan.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Toenmalig president Ahmadineja­d in 2007 bij het nucleaire complex Natanz.
(Foto: Het Parool)
Toenmalig president Ahmadineja­d in 2007 bij het nucleaire complex Natanz. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname