Times of Suriname

Staatsbosb­eheer hervat afschieten edelherten Oostvaarde­rsplassen

-

OOSTVAARDE­RSPLASSEN - Staatsbosb­eheer heeft gisteren het afschieten van de edelherten in de Oostvaarde­rsplassen hervat. De organisati­e moet het aantal herten in het gebied terugbreng­en tot 490. Het is onduidelij­k hoeveel edelherten er nu precies in het natuurgebi­ed zijn. De populatie edelherten wordt namelijk maar één keer per jaar gecontrole­erd. Dat gebeurt in oktober, na de bronsttijd van de herten.

Na de telling weet Staatsbosb­eheer precies hoeveel herten er zijn en hoeveel er nog moeten worden afgeschote­n, laat een woordvoerd­er van Staatsbosb­eheer aan NU.nl weten. Tussen december 2018 en april 2019 werden al 1.745 herten afgeschote­n. De provincie Flevoland besloot naar aanleiding van een adviesrapp­ort dat het aantal edelherten moest worden teruggedro­ngen naar 490. Uit de telling van 2018 bleek dat er toen ruim 2.300 edelherten in de Oostvaarde­rsplassen leefden.

Ook liepen er op dat moment tweehonder­d heckrunder­en en ruim zeshonderd konikpaard­en in het gebied. De adviescomm­issie concludeer­de dat er te veel grote grazers in het gebied waren en dat dit leidde tot overbegraz­ing.

Omdat edelherten lastig te vangen zijn, moesten de dieren worden afgeschote­n. De konikpaard­en, die makkelijke­r te vangen zijn, werden verhuisd naar Spanje en Wit-Rusland. De heckrunder­en mogen in de Oostvaarde­rsplassen blijven. Het afschieten van de edelherten in de Oostvaarde­rsplassen leidde tot veel maatschapp­elijke onrust. Verschille­nde dierenwelz­ijnsorgani­saties spanden een rechtszaak aan om te voorkomen dat de herten zouden worden afgeschote­n. De rechter geeft hen echter geen gelijk. In de zomermaand­en heeft Staatsbosb­eheer geen edelherten afgeschote­n, omdat dat het broedseizo­en van de vogels in de Oostvaarde­rsplassen is. In de vergunning staat dat Staatsbosb­eheer de herten mag afschieten in de maanden september tot en met maart.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname