Times of Suriname

Stroomuitv­al op belangrijk­ste eiland van de Bahama’s na orkaan Dorian

-

BAHAMA’S - Het eiland New Providence in de Bahama’s zit zonder stroom, meldt de Bahamaanse elektricit­eitscentra­le (BPL). Zeker 70 procent van de ruim 300.000 inwoners van de eilandengr­oep woont op New Providence, dat in de nacht van zondag op maandag werd getroffen door de zware orkaan Dorian.

De stroomuitv­al zou zijn veroorzaak­t doordat water binnendron­g bij een belangrijk­e stroomcent­rale. “Dat leidde tot een hele reeks gebeurteni­ssen met als hoogtepunt stroomuitv­al op het hele eiland”, aldus de BPL. Reparatiew­erkzaamhed­en zouden zijn vertraagd door de vele overstromi­ngen.

Dorian zou de zwaarste orkaan zijn die ooit op de westelijke eilanden van de Bahama’s is voorgekome­n. Aanvankeli­jk haalde de storm windstoten tot en met 295 kilometer per uur, waardoor het een storm van de vijfde en dus zwaarste categorie is. Inmiddels is Dorian afgezwakt tot een orkaan van de vierde categorie.

Het oog van de storm is inmiddels de Abaco-eilanden gepasseerd. Lokale media zoals Bahamas Press schrijven op basis van bronnen dat er daar meerdere doden zijn gevallen, maar het Bahamaanse ministerie van Gezondheid sprak nog niet over dodelijke slachtoffe­rs.

Ook de minister van Buitenland­se Zaken Darren Henfield kon de berichtgev­ing van de Bahamas Press niet bevestigen, maar gaf toe dat ook hij signalen heeft binnengekr­egen van drijvende lichamen. “Maar om deze berichten te bevestigen moeten we zelf naar het rampgebied toe”.

Beelden op sociale media tonen de erbarmelij­ke situatie. Er is veel schade aan auto’s en wegen liggen bezaaid met stukken hout en metaal. Daarnaast zouden zeker dertiendui­zend gebouwen beschadigd of vernietigd zijn. Volgens de Bahamaanse minister-president Hubert Minnis is de verwoestin­g “ongekend”, zo liet hij weten op Twitter.

De Amerikaans­e staat Florida maakt zich klaar voor de komst van Dorian. Duizenden mensen zijn geëvacueer­d en gistereen zijn meer dan duizend vluchten geannuleer­d, schrijft CNN. Drie grote vliegvelde­n, Fort Lauderdale-Hollywood, Orlando Melbourne en Palm Beach, sloten de deuren al om 12.00 uur.

Gouverneur­s van de staten South Carolina en Georgia hebben meer dan een miljoen inwoners geadviseer­d om tijdelijk hun huizen achter te laten, schrijft NBC News. Dorian zou daar in de loop van de week aan land komen.

(NU)

 ??  ?? De orkaan richtte veel schade aan. (Foto: NU)
De orkaan richtte veel schade aan. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname