Times of Suriname

Syrische vluchtelin­g geeft aanwezighe­id bij executie toe

-

SYRIË - Een Syrische vluchtelin­g die verdacht wordt van lidmaatsch­ap van een terroristi­sche organisati­e en betrokkenh­eid bij een oorlogsmis­drijf, heeft aan een undercover­agent toegegeven dat hij bij de standrecht­elijke executie van een luitenantk­olonel van het Syrische leger was. Dat is duidelijk geworden op een tussentijd­se zitting op Schiphol.

De 47-jarige Syriër Ahmed al K. werd in mei opgepakt in het Zeeuwse dorp Kapelle. Vijf jaar geleden kwam hij met zijn gezin als vluchtelin­g naar Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie was hij op 10 juli 2012 betrokken bij de executie van de hoge militair. Dat was op de oever van de Eufraat in de buurt van de stad Mohassan.

Hij geeft nu ook toe dat hij bij de executie was, maar volgens zijn advocaat blijkt uit de video-opnamen van het incident niet wie de opdracht heeft gegeven voor het doodschiet­en van de militair. K. zou hebben geprobeerd om de gegijzelde Syrische militair te ruilen voor zijn twee broers, die door het Syrische leger gevangen werden gehouden en gemarteld.

Volgens het OM blijkt echter uit de video van de executie dat K. een aanbod voor losgeld van de doodgescho­ten Syrische militair afwees, vlak voordat het slachtoffe­r werd doodgescho­ten. K. was daar als commandant van een bataljon van de terroristi­sche groepering Jahbat al-Nusra, die gelieerd is aan al-Qaida. De Syrische vluchtelin­g wordt ook vervolgd voor het deelnemen en leidinggev­en aan een terroristi­sche organisati­e. Er zijn ook aanwijzing­en dat hij betrokken was bij een bomaanslag, stelt het OM. Advocaat Seebregts vroeg de rechtbank om K. in afwachting van zijn proces tijdelijk vrij te laten omdat bij een van kinderen kanker is geconstate­erd. De rechtbank heeft het verzoek afgewezen. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname