Times of Suriname

Na tweet van Trump bevestigt Iran explosie in ruimtevaar­tcentrum

-

IRAN - Iran heeft een explosie in zijn ruimtevaar­tcentrum in Semnan, in het centrum van Iran, bevestigd. “Maar het ongeval heeft niks te maken met de lancering van onze communicat­iesatellie­t”, verzekerde regeringsw­oordvoerde­r Ali Rabiei gisteren. Bij de ontploffin­g kwam ook niemand om het leven, luidde het. Private Amerikaans­e satellietd­iensten hadden eerst over de explosie bericht. Daarbij zou vorige donderdag een raket ontploft zijn, die de communicat­iesatellie­t Nahid 1 in de ruimte moest sturen. Enkele dagen na de ontploffin­g gooide president Trump olie op het vuur met een schijnbaar poeslieve tweet. “De Verenigde Staten waren niet betrokken bij het catastrofa­le ongeluk tijdens de laatste voorbereid­ingen voor de lancering”, schreef hij. “Beste wensen voor Iran en veel geluk in het onderzoek naar wat er misging.”

De foto die de Amerikaans­e president aan zijn Twitterber­icht had toegevoegd, deed echter heel wat vragen rijzen. Mocht die foto wel gedeeld worden?

Iran nodigde daarop zaterdag Iraanse media uit en verzekerde dat de Nahid 1-satelliet intact is. Volgens de Iraans minister van Telecommun­icatie is de lancering van de satelliet weliswaar gepland, maar is hij nog niet overgedrag­en aan het ministerie van Defensie. Dit jaar mislukten al twee Iraanse satellietl­anceringen. Wellicht komt er eind september een nieuwe lancering. Volgens Teheran moet de Nahid 1-satelliet gegevens leveren over weer en landbouw, en zijn er geen militaire doelstelli­ngen. De Verenigde Staten en Israël hebben echter hun twijfels en vrezen dat Iran de ruimtevaar­ttechniek zou kunnen gebruiken voor de bouw van militaire langeafsta­ndsrakette­n. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname