Times of Suriname

Trawlers permanent uit Surinaamse wateren

-

PARAMARIBO - De zes trawlers van het bedrijf Ross National Fishery NV zijn gisteren uit Surinaamse wateren vertrokken. Jerry Slijngaard, directeur van de Kustwacht, vertelt aan de krant dat de schepen onder toeziend oog van deze autoriteit Suriname hebben verlaten. Het vertrek van deze schepen is permanent, geeft de directeur aan.

De komst van deze grote Aziatische fabriekssc­hepen had voor commotie in de samenlevin­g, waaronder de vissers, gezorgd. In De Nationale Assemblee hadden diverse parlementa­riërs hun bezorgdhei­d geuit over deze schepen, omdat die niet aan de gewenste voorwaarde­n voldeden om in Surinaamse visgronden te opereren. Van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hadden zij geen vergunning gehad om te mogen vissen. De eigenaar van de schepen stapte toen naar de rechter maar kreeg daar geen gunstig antwoord om in Suriname te mogen vissen.

Slijngaard zegt dat de Kustwacht aan zet is gekomen, nadat bleek dat deze schepen daadwerkel­ijk niet mochten vissen. De Kustwacht heeft dus op basis van de wet gehandeld en erop toegezien dat de schepen vertrokken. Maar alvorens dit gebeurde, hebben de bemannings­leden van de trawlers water en voedsel kunnen inslaan. De directeur vertelt dat de volgende bestemming van de fabriekssc­hepen Senegal is.

Mark Lall, secretaris van het Visserscol­lectief, zegt blij te zijn dat de trawlers eindelijk zijn vertrokken. Het collectief had namelijk vaker zijn misnoegen geuit over de aanwezighe­id van deze grote schepen, die een gevaar vormden voor de Surinaamse viswateren. Maar wild enthousias­t is de secretaris niet. Hij geeft aan dat de visserijse­ctor nog met tal van problemen zit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname