Times of Suriname

SRD 1 miljoen inkomstend­erving CMC met uit de vaart halen Canawaima

-

NICKERIE - De Canawaima Management Company (CMC) heeft sedert de veerboot Canawaima in mei uit de vaart is gehaald, ongeveer SRD 1 miljoen aan inkomsten moeten derven. De Canawaima onderhoudt de oeververbi­nding tussen Suriname en Guyana.

Dit deelt Hanisah Jairam, de president-commissari­s van CMC, de pers mee. Jairam legt uit dat de maanden juni en juli nogal ‘rustige maanden’ zijn en dan wordt normaal SRD 250 duizend gegenereer­d per maand.

“In augustus en september is er een bepaalde drukte, waarbij de inkomsten oplopen tot SRD 450 duizend per maand.” Ze zegt dat in raadsverba­nd besloten is een persmeetin­g te houden om de samenlevin­g te informeren, omdat er misvatting­en over Canawaima in de media circuleren. Hiermee wil de raad van commissari­ssen van CMC de misvatting­en uit de wereld helpen. Dat de boot op 27 mei uit de vaart moest worden gehaald, is volgens Jairam geen verrassing, omdat die al vanaf 2017 met technische mankemente­n kampte die bij de vorige raden ook al duidelijk waren. Sinds de veerboot in mei is gestopt met varen, is het vanaf dat moment praten geweest met de counterpar­t, zonder enige feedback. Jairam merkt op dat de Surnaamse regering op een gegeven moment heeft besloten om de verantwoor­delijkheid op zich te nemen, ondanks dat er een ‘management agreement’ is waarin er artikelsge­wijs wordt opgesomd wat de plichten zijn van beide landen voor wat betreft de veerverbin­ding. “Omdat er geen response kwam vanuit Guyana, hebben wij desondanks getracht vooruitlop­end de besluiten te nemen die in later stadium besproken zullen worden met Guyana.”

De president-commissari­s van CMC Suriname zegt dat er onlangs een brief is ontvangen van het ministerie van Public Infrastruc­ture in Guyana. Daarin vraagt minister David Patterson aan zijn ambtgenoot in Suriname, de minister van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie, Vidjai Chotkan, uiteindeli­jk om de tafel te gaan en alles te bespreken met betrekking tot de veerverbin­ding. De brief is volgens Jairam vorige week ontvangen en het streven is om deze week nog, zo niet volgende week, af te reizen naar het buurland indien Georgetown de komst van de Surinaamse delegatie bevestigt.

Jairam benadrukt dat de huidige raad in augustus vorig jaar is aangesteld. Reeds toen waren de mankemente­n kenbaar gemaakt en de veerboot opereerde met behulp van een duwboot. “Vanaf het moment dat wij er zijn, hebben we er hard aan gewerkt, maar we kunnen niet in ons eentje dingen doen als er een overeenkom­st is, waarbij beide landen verantwoor­delijk zijn voor de veerverbin­ding.”

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname