Times of Suriname

Suriname meegenomen in grootschal­ige studie mensensmok­kel

-

PARAMARIBO - De Caribbean Community (Caricom) is een onderzoek gestart naar de status van mensensmok­kel en handel in de regio. Er zijn specifiek enkele landen meegenomen in de studie waaronder Suriname, Guyana en Haïti. Zowel in Guyana als Suriname wordt steen en been geklaagd over de mensensmok­kel die er zou plaatsvind­en met Haïtianen, die de armoede in hun land ontvluchte­n en zodoende ten prooi vallen van mensenhand­elaren. Het onderzoek zal onder andere wat meer diepgang hierin geven.

Het Caricom-secretaria­at laat er geen geheim over bestaan dat mensenhand­el en mensensmok­kel en gerelateer­de criminalit­eit ernstige zorgpunten zijn voor de regio. Het is een enorme uitdaging voor diverse landen om de criminele netwerken goed in beeld te brengen en te ontmantele­n. “Mensenhand­el wordt steeds meer geïdentifi­ceerd als één van de grootste transnatio­nale georganise­erde misdaden en één van de minst gerapporte­erde vormen van criminalit­eit in de wereld”, laat het secretaria­at van het regionaal orgaan weten in een verklaring. Het onderkent dat er onvoldoend­e data beschikbaa­r zijn om de omvang van de criminele activiteit­en in de regio te bepalen. Hierdoor is er weinig zicht op potentiele slachtoffe­rs en modus operandi van de daders.

Een Canadese firma is aangetrokk­en om het onderzoek te doen. Het gaat om de gezaghebbe­nde ‘Dunn Pierre, Barnet and Company Canada Limited’. Het tiende Europese Ontwikkeli­ngsfonds zal opdraaien voor de financieri­ng. Het onderzoeks­team, geleid door Victoria Knox, heeft al hearings gehouden op Trinidad and Tobago. Volgens Knox kan nu al vastgestel­d worden dat de mensenhand­elaren op het eiland zeer secuur en georganise­erd zijn. De vraag naar vrouwen voor de seksindust­rie neemt toe op het eiland en dat is waar de ‘ondernemer­s’ zich momenteel vooral op concentrer­en. De bedoeling is om ook gauw een bezoek te brengen aan Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname