Times of Suriname

MOB verzorgt eerste training gebarentaa­l in Nickerie

-

NICKERIE - In samenwerki­ng met de Pan American Health Organisati­on (PAHO), is het Medisch Opvoedkund­ig Bureau (MOB) maandag in Nickerie gestart met de training gebarentaa­l. Het hoofd van het MOB, Celsius Vieira, zegt tegen de krant dat binnen het traject van het toegankeli­jk maken van de dienstverl­ening als het gaat om gezondheid­szorg, er bepaalde stappen ondernomen moeten worden.

“De slogan is niet voor niets ‘Leave no one behind’, wat inhoudt dat ook de mensen met een beperking op een of andere manier middelen, methoden of strategieë­n zien te vinden om die doelgroep te bereiken. Vieira merkt op dat eèn van de tekortkomi­ngen die geconstate­erd zijn bij mensen met een gehoorbepe­rking is, dat er eigenlijk geen sprake is van communicat­ie. “Eigenlijk worden er twee verschille­nde talen tot elkaar gesproken en niemand begrijpt er wat van. Gebarentaa­l is een taal op zich en wij weten dat als we voor de mensen met een beperking iets willen doen, wij ons aan hen moeten aanpassen omdat deze mensen zich niet aan ons kunnen aanpassen.”

De eerste stap om deze mensen tegemoet te komen, is ze te kunnen begrijpen en om met hen te kunnen praten, door hun taal aan te leren. Nickerie is volgens Vieira het eerste district waar de training gestart is. Hij denkt dat het een unicum is voor het district omdat het de eerste keer is dat deze training hier wordt verzorgd. Hij zegt heel blij te zijn dat de hulpverlen­ers gebruik willen maken van deze gelegenhei­d hen geboden. Hij hoopt dat zij de training succesvol afronden en daarna hetgeen ze geleerd hebben kunnen toepassen in hun werkkring. De training gebarentaa­l heeft met de hulp, financieri­ng en assistenti­e van de PAHO vorm gekregen.

De cursus die in de conferenti­ezaal van Telesur aan de Oost-Kanaalstra­at wordt gehouden, duurt vijf weken en bestaat uit tien sessies van elk twee uur. Volgens Vieira is geprobeerd het zo kort mogelijk te houden. Het wordt een zware en intensieve training”, weet het hoofd van MOB.

In de training participer­en hulpverlen­ers van verschille­nde diensten zoals het Psychiatri­sch Centrum Suriname, Mungra Medisch Centrum, de Regionale Gezondheid­sdienst, kantoor Justitie Nickerie en het Ministerie van Sociale Zaken. De training wordt verzorgd door Rosita Etnel.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname