Times of Suriname

4 september: Moeder Theresa heilig verklaard

-

Moeder Theresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu (Skopje, 26 augustus 1910 - Calcutta, 5 september 1997), was een wereldbeke­nde en controvers­iële katholieke zuster, stichteres van de Missionari­ssen van Naastenlie­fde en Nobelprijs­winnares voor de vrede. Op 4 september 2016, negentien jaar na haar overlijden, werd Moeder Teresa door paus Franciscus heilig verklaard tijdens een speciale mis op het Sint-Pietersple­in.

Moeder Theresa zette zich in onder de armsten der armen in India. De congregati­e die ze in 1950 stichtte, telde in 1995 meer dan 3.500 leden met 300 tehuizen in 25 landen. Na haar dood werd in India een dag van nationale rouw afgekondig­d. Ze kreeg een staatsbegr­afenis, een eer die in India normaal alleen verleend wordt aan de hoogste politieke leiders. Agnes Gonxha Bojaxhiu werd geboren in het toenmalige Ottomaanse Rijk (nu NoordMaced­onië) en groeide op in een prominent Albaneeska­tholiek gezin. Op 17-jarige leeftijd trad ze in de orde van Onze lieve vrouw van Loreto in Rathfarnha­m, Ierland. Een jaar later vertrok ze naar Calcutta in India waar ze onderwijze­res werd aan een meisjessch­ool. Zij koos daar de naam Moeder Teresa in verwijzing naar Theresia van Lisieux. Getroffen door het lot van de talloze dakloze zieken en stervenden, zwervende kinderen, hongerigen en leprozen, besloot zij zich te wijden aan deze armsten der armen. Ze verliet met toestemmin­g van Pius XII haar klooster en zette in Calcutta een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot kort voor haar dood leidde. Ze stichtte de orde van de Missionari­ssen van Naastenlie­fde, een religieuze orde voor zusters in Calcutta. Een Nederlands tehuis van de Missionari­ssen van Naastenlie­fde, opgericht in 1977, bevindt zich te Rotterdam; een Belgisch tehuis werd in 1980 te Gent opgericht. In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede. De Congregati­e van Missionari­ssen van Naastenlie­fde, ofwel Missionari­ssen van Naastenlie­fde is een katholieke congregati­e die in 1950 opgericht werd door moeder Teresa. De congregati­e telt meer dan 4.500 religieuze­n en is actief in 133 landen. Leden van deze congregati­e leggen naast de drie traditione­le geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaam­heid ook een vierde gelofte af: om “oprecht en belangeloo­s de armsten van de armen te dienen”. In 2009 werd de Duitse Mary Prema gekozen als generaal-overste van de orde, als opvolgster van de Indische Nirmala Joshi. Naast een vrouwelijk­e tak, is er ook een congregati­e voor mannen.

Op 19 oktober 2003 werd Moeder Teresa zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Bij de zaligverkl­aring op het Sint-Pietersple­in in Vaticaanst­ad waren onder anderen de Franse premier Raffarin, de Franse presidents­vrouw Bernadette Chirac, koningin Fabiola van België en president Rugova van Kosovo aanwezig. Bij wijze van eerbetoon zijn heel wat zaken naar Moeder Teresa vernoemd, met name in de Albanese wereld, waaronder de luchthaven van Tirana en het Sheshi Nënë Tereza in Tirana, de Bulevardi Nënë Tereza in Pristina, de Rruga Nënë Tereza in Pejë (Kosovo) en de Rruga Nënë Tereza in het eveneens Kosovaarse Gjakovë. De kathedraal van het bisdom Sapë in het Noord-Albanese Vau i Dejës heet eveneens de Moeder Teresa kathedraal. Een McDonnell Douglas MD-11 toestel (registrati­e PH-KCI) van de KLM is vernoemd naar Moeder Teresa. De Moeder Teresa kerk in Hengelo is de enige Nederlands­e kerk die naar haar vernoemd is.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname