Times of Suriname

Italiaans reddingssc­hip ‘Mare Jonio’ in beslag genomen

-

ITALIË - Het schip ‘Mare Jonio’ van de Italiaanse ngo Mediterran­ea Saving Humans is in beslag genomen door de Italiaanse autoriteit­en. Dat heeft een bron bij het Italiaanse ministerie van Binnenland­se Zaken bekendgema­akt. Gisteren had de boot de toestemmin­g gekregen om aan te meren in de haven van Lampedusa om de nog 31 overgeblev­en migranten die ze had gered, van boord te laten gaan.

De organisati­e van Mediterran­ea Saving Humans liet in een tweet weten dat de boot in beslag was genomen voor de schending van de controvers­iële migratiewe­tten. De migratiewe­tten werden ingevoerd door aftredend minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Ze geven hem de bevoegdhei­d om de toegang voor boten met migranten in Italiaanse wateren te ontzeggen en boetes te geven tot een miljoen euro. Mediterran­ea Saving Humans had de inbeslagna­me niet verwacht omdat het eerder de toestemmin­g had gekregen om aan te meren om migranten “om medische redenen” van boord te halen. De organisati­e spreekt over “de laatste vendetta van degenen die niet kunnen verdragen dat menselijkh­eid de overhand heeft”.

De ‘Mare Jonio’ had aanvankeli­jk 98 mensen aan boord. Vrouwen, kinderen en zieken mochten eerder al aan wal gaan.

Het Duitse reddingssc­hip ‘Eleonore’ werd ook al in beslag genomen door de Italiaanse autoriteit­en, nadat het maandag kon aanmeren in de Siciliaans­e haven Pozzallo. Nog een ander schip met migranten van de Duitse ngo Sea Eye, is op weg naar Malta.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname