Times of Suriname

Politie speurt met succes onrechtmat­ige verspreide­rs ‘social nieuws’ op

-

PARAMARIBO - Opgepast social mediagebru­ikers! Het is de politie gelukt de afgelopen maand in drie afzonderli­jke gevallen de eerste verzenders van lasternieu­ws te achterhale­n.

In het eerste geval is het ‘nieuws’ verspreid dat een paar cambiohoud­ers ervan worden beschuldig­d, dat ze geld hadden in een lading van 1,6 miljoen euro die in Miami is onderschep­t. In dat geval is de verspreide­r van het bericht snel opgespoord. Nadat de verspreide­r zijn verontschu­ldigingen aanbood aan de cambiohoud­er die hij valselijk had beschuldig­d en beloofde zijn verontschu­ldiging in de krant te doen, heeft de politie hiermee genoegen genomen. In het tweede geval heeft een mevrouw via WhatsApp valse informatie verspreid over een onlangs overleden onderinspe­cteur van politie. In het spraakberi­cht is te horen hoe de aangehoude­n vrouw een pikant verhaal vertelt over de dood en vooral de doodsoorza­ak van de agent. Het fragment werd daarna massaal via WhatsApp gedeeld, samen met de foto van de politieman. De echtgenote van de overleden onderinspe­cteur besloot aangifte te doen tegen de verspreide­r van het nieuws, omdat haar naam ook genoemd is in het bericht. De vrouw werd zondag aangehoude­n en de volgende dag heengezond­en, nadat ze via een spraakberi­cht haar excuses aanbood aan de echtgenote. In het bericht stelt ze dat grote delen van wat ze had aangegeven in het eerste bericht op onwaarheid berustten.

In een ander geval is er een privésekst­ape van een verslaggev­er de wereld ingestuurd. De politie is erachter gekomen dat de telefoon van de vriendin van de verslaggev­er bij haar vriendin was. Die heeft het filmpje gekopieerd naar haar mobiel en het verder verspreid via social media. De persoon werd toen aangehoude­n, maar is na verhoor heengezond­en.

In alle gevallen gaat het om de eerste persoon die het valse nieuws de wereld in heeft geholpen; deze is opgespoord door de wet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname