Times of Suriname

Sector wil aanpak illegale visserij Aziatische trawlers slechts één deel van het probleem

-

PARAMARIBO - Met het vertrek van de zes Aziatische fabriekstr­awlers uit Suriname zijn de problemen op de visgronden nog lang niet opgelost. De illegale visserij is nog altijd schering en inslag en heeft invloed op de economisch­e output van de sector en daarmee het land. Volgens Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), is het vraagstuk van de illegale visserij niet te onderschat­ten.

“Wij houden ons netjes aan de regels, maar als we dus kijken naar exporten uit andere landen waarvan we weten dat ze geen vis hebben, kan het betekenen dat die vis uit ons land vandaan komt. Als ze op dit moment in het Caribisch Gebied en Amerika meer exporteren dan wij, dan is er iets goed fout”, legt de SSAvoorzit­ter uit. Aanpak van de illegalite­it is momenteel prioriteit op het wensenpakk­et van de sector, om te komen tot goede ordening en duurzaam beleid. Tijdens overlegmom­enten tussen de sector en het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt het vraagstuk van de illegale vissers steeds weer aangetikt, maar het resultaat waarnaar wordt uitgekeken, laat nog op zich wachten. “Deze minister heeft het gelukkig weer opgepakt”, aldus Karg.

Ondanks het feit dat alle geregistre­erde schepen voorzien zijn van een volgsystee­m, zien sommigen toch kans om de regels aan hun laars te lappen. Daarnaast vindt er ook stroperij plaats waarbij vele tonnen Surinaamse vis in het buitenland terechtkom­en, zonder dat de Staat er wat van overhoudt.

Karg geeft een indicatie hoe erg de illegale visserij eruit ziet: “De sector heeft ingeschat dat als we in staat zijn om die illegale visserij met een derde terug te brengen, we dan diverse arbeidspla­atsen en productieb­edrijven moeten verdubbele­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname