Times of Suriname

Rechtbank haalt streep door deal justitie

-

ZWOLLE - Voor het witwassen van 322 miljoen dollar op Curaçao en in Nederland zijn twee broers door de rechtbank in Zwolle tot 5 en 6 jaar cel veroordeel­d. Met het vonnis zet de rechtbank het Openbaar Ministerie, dat veel lichtere straffen tegen hen eiste, volledig voor aap.

De broers Omer G (45) en Itzhak G (53) hielden zich bezig met ‘dollartoer­isme’ uit Venezuela. Venezolane­n kochten op papier goederen bij de bedrijven van de familie, maar kregen in werkelijkh­eid op Curaçao Amerikaans­e dollars in contanten geleverd. De dollars werden witgewasse­n in de lingeriewi­nkeltjes van de familie G op Curaçao. Duizenden Venezolane­n, gedwongen door de instortend­e economie in hun eigen land, kwamen op de naastgeleg­en Antillen hun waardeloze bolivars omruilen voor stevige dollars. Ze gebruikten hiervoor speciaal door hun overheid in Caracas gefacilite­erde ‘dollar-creditcard­s’, bedoeld voor specifieke aankopen tijdens buitenland­se reizen.

De Venezolane­n krijgen op deze creditcard­s een zeer gunstige, door Venezuela gesubsidie­erde dollarkoer­s. Met deze creditcard­s pinden ze massaal dollars in de winkels van G, die op de kassabonne­n vermeldden dat er medicijnen of lingerie voor de dollars werd aangeschaf­t, aangezien dat in Caracas gecontrole­erd wordt.

Diezelfde dollars werden vervolgens in Venezuela, waar de handel in buitenland­se valuta aan banden is gelegd, op de zwarte markt tegen woekerprij­zen verhandeld.

In 2015 werden de broers bij een grootschee­pse politieact­ie in de boeien geslagen. De twee sloten afgelopen voorjaar een deal met justitie: strafvermi­ndering in ruil voor openheid van zaken.

Na hun bekennende verklaring­en eiste het OM juli tegen Itzhak G 3 jaar cel, waarvan ruim 2 jaar voorwaarde­lijk, en tegen Omer G 2 jaar cel waarvan 45 dagen onvoorwaar­delijk. Zo liet het OM de beschuldig­ing van deelname aan een criminele organisati­e vallen als onderdeel van de overeenkom­st met de verdedigin­g. Maar de Zwolse rechtbank trekt zich niets aan van deze afspraken en veroordeel­de de twee gistermidd­ag tot jarenlange, onvoorwaar­delijke gevangenis­straffen. Volgens de rechtbank staat deze overeenkom­st op gespannen voet met het doel van het afstraffen van dergelijke feiten. “Het belangrijk­ste punt is dat de voorgestel­de straffen op geen enkele wijze recht doen aan de aard en ernst van de feiten”, aldus de rechtbank. Ook moet voorkomen worden dat er sprake lijkt van ‘klassenjus­titie’. De broers leefden immers niet in armoede. Voor het witwassen van honderden miljoenen dollars zijn de nu opgelegde celstraffe­n passend, vindt de rechtbank, en niet de veel lagere- eisen. Zo hanteren rechtbanke­n landelijk bij witwassen van bedragen boven een miljoen euro al 2 jaar cel als ondergrens.

ING trof afgelopen jaar een schikking van 775 miljoen euro, onder meer voor de slechte controle van de pinactivit­eiten van de G’s die een deel van hun activiteit­en via ING-rekeningen lieten lopen. Het OM laat in reactie op het vonnis weten tevreden te zijn dat de rechtbank de aanklager is gevolgd in bewezenver­klaring van de feiten, maar kondigt desondanks een hoger beroep aan. “Door de kwestie van procesafsp­raken die gemaakt zijn in deze zaak, is het waarschijn­lijk dat het OM in beroep zal gaan om het Hof zich hierover nog een oordeel te laten vormen”, aldus een woordvoers­ter van het Functionee­l Parket.

Begin dit jaar noemde minister Grapperhau­s (Justitie) het plan van het Openbaar Ministerie om te onderhande­len met verdachten en zo het strafproce­s te versnellen “heel interessan­t.” Het moet voorkomen dat ingewikkel­de processen zich jarenlang voortslepe­n waardoor overbezett­e rechtbanke­n en opsporings­instanties niet meer toekomen aan andere zaken. Willem Koops, advocaat van Itzhak G, stelt naar aanleiding van de uitspraak dat de wetgeving aan moderniser­ing toe is. “Dat toont dit vonnis eens en te meer aan. De rechtbank zélf constateer­t in de uitspraak namelijk dat er geen wettelijke grondslag is voor toetsing van de overeenkom­st die het Openbaar Ministerie met verdachten sloot”, aldus Koops. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname