Times of Suriname

Koning verrast zorgmedewe­rkers Maastricht

-

MAASTRICHT - Koning Willem-Alexander reisde gistermidd­ag naar Maastricht om te zien hoe succesvol de samenwerki­ng verloopt tussen verschille­nde zorgaanbie­ders. Op uitnodigin­g van minister Bruins (Medische Zorg) sprak hij onder meer met een psychiater, een huisarts en een gezinsonde­rsteuner jeugd, die tot vlak voor de visite nog geen idee hadden dat er royaal bezoek op de koffie kwam. Onder het motto ‘de juiste zorg op de juiste plek’ nam hij een kijkje bij de initiatiev­en Blauwe Zorg in de wijk en de Stadspoli in Maastricht. Zorg wordt daar dichtbij de persoonlij­ke omgeving van mensen georganise­erd en traditione­le vormen van zorg vervangen door e-Health. Bruins wil het motto helpen versnellen en verspreide­n, onder andere door partijen hun opgedane kennis te laten delen.

Blauwe Zorg werd in 2013 gestart met steun van het ministerie van VWS om zorg in de wijk te verbeteren. Onder meer een verzekeraa­r, de overheid, het ziekenhuis MUMC+, huisartsen en zorg- en welzijnsor­ganisaties werken daarin samen om de beste toegang tot en de beste kwaliteit van zorg te kunnen bieden. Zorgverlen­ers vertelden Willem-Alexander hoe zij door Blauwe Zorg in de wijk anders zijn gaan werken en wat dit betekent voor de samenwerki­ng. Zo hoeven gezinnen door de hulp van een ondersteun­er, vaak niet meer te worden doorverwez­en naar gespeciali­seerde zorg. Ook spraken de koning en de minister met patiënten en ervaringsd­eskundigen.

Bij de Stadspoli vertelden specialist­en uit het MUMC+ en huisartsen hoe de zorg sinds 2014 dichtbij de wijkbewone­rs, buiten het ziekenhuis, wordt geleverd. Door de inzet van specialist­en op de stadspoli kan de druk op de specialist­ische zorg in het ziekenhuis worden verminderd, kunnen patiënten sneller worden geholpen en kunnen bovendien kosten worden bespaard.

Het bezoek met minister Bruins is het elfde in een reeks van bezoeken van de koning met bewindslie­den. De vorst wil zo ervaren hoe de plannen van de Haagse ministerië­le tekentafel­s uitpakken in de praktijk. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname