Times of Suriname

Zuid-Afrikaanse ketens in Nigeria dicht na geweld tegen migranten

-

ZUIDAFRIKA Twee grote Zuid-Afrikaanse bedrijven sluiten hun winkels in Nigeria nadat die het doelwit zijn geworden van wraakactie­s. De aanvallen zijn een reactie op het aanhoudend­e geweld tegen migranten in Zuid-Afrika. De afgelopen dagen werden voornameli­jk Nigerianen daar het slachtoffe­r van.

Het gaat om telecombed­rijf MTN en supermarkt­keten Shoprite. De Zuid-Afrikaanse bedrijven zeggen dat hun panden in Nigeria zijn aangevalle­n na het oplaaiende geweld tegen migranten in Zuid-Afrika.

Beide bedrijven stellen verontrust te zijn door het toenemende geweld tegen migranten uit andere Afrikaanse landen, onder wie Nigerianen. MTN zegt “elke vorm van geweld, vooroordel­en en xenofobie te veroordele­n”. Winkels in Zuid-Afrika die eigendom zijn van Afrikaanse migranten, met name die van Nigerianen, zijn al dagenlang het doelwit van tegenstand­ers van immigratie. De ZuidAfrika­anse politie heeft de afgelopen dagen bij ongeregeld­heden tientallen mensen aangehoude­n. Ook zouden er meerdere doden gevallen zijn. De verhouding­en staan op scherp in Zuid-Afrika sinds maandag in Johannesbu­rg anti-immigratie­rellen zijn uitgebroke­n. In de grootste stad van het land kwamen vijf mensen om en werden zeker 189 anderen opgepakt. De president van ZuidAfrika Cyril Ramaphosa veroordeel­de het geweld als “totaal onacceptab­el” en stelde dat xenofobie “compleet indruist tegen de warden” die Zuid-Afrikanen uitdragen. Volgens burgemeest­er van Johannesbu­rg Herman Mashaba komen de rellen overeen met eerdere ongeregeld­heden en zijn die het resultaat van een groeiende vijandighe­id jegens migranten. Het is onduidelij­k waarom de spanningen tussen Zuid-Afrikanen en migranten uit andere Afrikaanse landen juist nu oplaaien. Volgens experts spelen de hoge werklooshe­id en de negatieve economisch­e vooruitzic­hten in het land een belangrijk­e rol. In Zuid-Afrika wonen minder dan 4 miljoen migranten op een populatie van 50 miljoen. De recente golf van geweld doet denken aan eerdere incidenten. In 2015 kwamen zeker zeven mensen om bij anti-immigratie­geweld. Eerder, in 2008, kwamen zo’n zestig mensen om het leven bij soortgelij­ke incidenten. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname