Times of Suriname

Dorian verwoest dertiendui­zend huizen op Bahamas, zuiden VS zet zich schrap

-

BAHAMAS - Reddingswe­rkers zoeken op de Bahamas in de ravage die de orkaan Dorian achterliet nog steeds naar overlevend­en. De eilandengr­oep heeft nog steeds niet goed in kaart hoe groot de schade is die de ergste storm die het land ooit trof, heeft aangericht. Meer dan dertiendui­zend huizen zijn verwoest of ernstig beschadigd. Tienduizen­den mensen hebben dringend behoefte aan voedsel en water. Premier Hubert Minnis spreekt van “één van de grootste rampen die ons land ooit trof”. Er zijn zeven dodelijke slachtoffe­rs geborgen, maar de premier vreest dat er nog veel lichamen onder het puin liggen. De zoektocht wordt bemoeilijk­t doordat de telefoonli­jnen op de meeste eilanden niet werken.

Veel inwoners plaatsten oproepen van vermisten op sociale media, in de hoop iets van hun geliefden te vernemen. Het gaat om vele honderden berichtjes.

Het Rode Kruis staat klaar om te helpen, maar zolang de luchthaven niet operatione­el is, kan de hulporgani­satie er niet heen. Volgens de woordvoerd­er heeft 99 procent van de Bahamanen “enige vorm van noodhulp” nodig. Ongeveer 76 duizend mensen zijn getroffen. Schoon drinkwater, dekzeilen en dekens hebben prioriteit.

Ondertusse­n maakt het zuiden van de Verenigde Staten zich op voor de komst van Dorian. Het is inmiddels een orkaan van de tweede categorie. Maar dat maakt het risico op problemen niet minder groot; de kans is reëel dat de storm gepaard gaat met veel waterval en dus overstromi­ngen. Meer dan een miljoen mensen in de staten Florida, Georgia en South Carolina zijn inmiddels gedwongen geëvacueer­d. Scholen, universite­iten en winkels hebben hun deuren gesloten in afwachting van de orkaan. De gouverneur­s van de drie staten hebben de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. Het leger staat paraat met twaalfduiz­end soldaten die direct in kunnen grijpen als zich als gevolg van Dorian grote problemen voordoen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname