Times of Suriname

Nieuwe Italiaanse regering is gevormd, legt vandaag de eed af

-

ITALIË De nieuwe Italiaanse regering, een coalitie van de centrumlin­kse PD (Partito Democratic­o) en de Vijfsterre­nbeweging (M5S), is aan president Sergio Mattarella voorgestel­d. De ministers leggen vandaag de eed af. De leider van de Vijfsterre­nbeweging, Luigi Di Maio, wordt de nieuwe minister van Buitenland­se Zaken. De andere gevoelige post in de huidige situatie, Economie en Financiën, gaat naar Europarlem­entslid Roberto Gualtieri (PD).

“Met een programma gericht op de toekomst zullen we met onze energie, bekwaamhed­en en passie Italië beter

- maken in het belang van alle burgers”, verklaarde premier Giuseppe Conte in aanwezighe­id van zijn ploeg. De regering Conte 2, geboren na een maand van politieke crisis, treedt morgen officieel in functie na de eedafleggi­ng ‘s morgens op het Quirinaalp­aleis, de zetel van het presidents­chap van de republiek in Rome. De dagen daarna moet ze het vertrouwen van beide kamers van het parlement krijgen.

De leider van de Lega, Matteo Salvini, bracht de coalitie van M5S en zijn partij op 8 augustus ten val. Luciana Lamborgese, zonder politieke kleur, neemt Salvini’s plaats op het ministerie van Binnenland­se Zaken in. Lorenzo Guerini (PD), die dicht bij voormalig regeringsl­eider Matteo Renzi staat, werd tot minister van Defensie benoemd.

Om de parlementa­ire basis van de nieuwe regering te verbreden, haalde Giuseppe Conte er ook de kleine linkse partij LeU (Liberi e Uguali) bij. Eén van haar leiders, Roberto Speranza, krijgt de portefeuil­le van Gezondheid. M5S behoudt voorts de ministerie­s van Justitie, Milieu en Economisch­e Ontwikkeli­ng.

(HLN)

 ??  ?? Giuseppe Conte wordt voor de tweede keer premier van Italië. (Foto: HLN)
Giuseppe Conte wordt voor de tweede keer premier van Italië. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname