Times of Suriname

Brazilië brandt, ook voor ‘vlees van bij ons’

-

Onze vlees- en zuivelprod­uctie heeft een groeiende globale impact, stelt Greenpeace vast op basis van recente cijfers. Vooral varkens en kippen in Vlaanderen krijgen soja uit Zuid-Amerika te eten, met schadelijk­e gevolgen voor het klimaat en unieke ecosysteme­n zoals de Braziliaan­se Cerrado, die momenteel net als het Amazonewou­d met hevige branden kampt.

Sinds het begin van dit jaar zijn 84.957 branden gedetectee­rd in Brazilië, waarvan 44.058 in het Amazonewou­d en 26.061 in de Cerrado, een savannegeb­ied dat grenst aan de Amazone en ook cruciaal is voor de biodiversi­teit en het klimaat. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Ontbossing voor sojateelt is een van de voornaamst­e redenen van de branden die de Cerrado nu teisteren. Die soja is onder meer bestemd voor de Belgische veeteelt. Op basis van een recent Greenpeace-rapport ‘Mordue de Viande’ , heeft Greenpeace België de impact onderzocht van de veeteelt en in het bijzonder van de Vlaamse veeteelt die voor haar voeder sterk afhankelij­k is van geïmportee­rde soja. Voor de productie van 1 kg Belgisch varkensvle­es is ongeveer 860 g sojaschroo­t nodig; 670 g voor 1 kg kippenvlee­s, 443 g voor 1 kg rundvlees en 610 g voor 1 kg eieren.

“Kunnen we nog wel spreken over ‘vlees van bij ons’?”, vraagt Sébastien Snoeck, expert duurzame landbouw en veeteelt bij Greenpeace België, zich af. “Het overgrote deel van onze veestapel krijgt soja te eten die uit Zuid-Amerika wordt aangesleep­t. Dat hangt samen met de toenemende concentrat­ie van kippen en varkens in megastalle­n aan de ene kant, en het gebrek aan steun voor familiebed­rijven die het milieu respectere­n aan de andere kant”. Het landbouwar­eaal dat nodig is om aan de vraag naar Belgische soja te voldoen, is aanzienlij­k toegenomen, van 1,5 miljoen hectare tot 2,7 miljoen hectare tussen 2013 en 2017 – een stijging van meer dan 80 procent in 4 jaar. Naast de grote risico’s op ontbossing in meer dan de helft van dit gebied, gaat het hier om 90 procent van de totale oppervlakt­e van België (ongeveer 3 miljoen hectare). “Onze vleesprodu­ctie is totaal ontspoord. Voor de teelt van onze soja-import alleen al, hebben we een landbouwge­bied nodig dat bijna even groot is als het hele Belgische grondgebie­d. En de impact is enorm. Als je de emissies voor de productie van ons geïmportee­rde veevoeder mee in rekening brengt, ligt de uitstoot van onze veeteelt bijna tweemaal hoger dan de officiële cijfers – en bedraagt de veeteelt 12 procent van de totale Belgische uitstoot”, verklaart Sébastien Snoeck. Met meer dan 50 miljoen dieren heeft België een van de hoogste veeconcent­raties in de EU. Vlaanderen telt maar liefst 442 varkens per km² en 1.982 kippen per km².

Het Greenpeace-rapport ‘Mordue de Viande’ beschrijft ook de zware gevolgen voor de Cerrado, een van de meest biodiverse savannes ter wereld, en voor Gran Chaco, het op één na grootste woud van Zuid-Amerika. Het sterkt de milieuorga­nisatie in haar overtuigin­g dat het huidige landbouwmo­del op de schop moet.

Greenpeace vraagt de Belgische overheid om zo snel mogelijk een eind te maken aan deze geïmportee­rde ontbossing. Op Europees niveau ijvert Greenpeace voor een wettelijk kader om de invoer van aan ontbossing gelinkte producten te verbieden.

(DeWereldMo­rgen/ Foto:Landbouwle­ven)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname