Times of Suriname

Verkiezing­en Israël veranderen niets voor Palestijne­n en voor Israëli’s, voor Netanyahu zelf dreigt ondergang

-

Op 17 september zijn er opnieuw verkiezing­en in Israël, omdat eerste minister Netanyahu na de verkiezing­en van 9 april geen regeringsm­eerderheid kon vormen binnen de vereiste maximumper­iode. Voor Netanyahu dreigt het politieke einde. Voor de Palestijne­n, in Israël en in de bezette gebieden, verandert er niets en het wordt waarschijn­lijk nog erger. Een overzicht. Netanyahu behaalde in april 35 parlements­zetels voor Likud (‘Eenheid’), evenveel als de Blauw-Wit partij (de kleuren van de Israëlisch­e vlag) van voormalig opperbevel­hebber van het leger Benny Gantz. Omdat Likud meer stemmen had behaald kreeg Netanyahu als eerste de kans om een regeringsm­eerderheid te vormen.

Toen dat mislukte kreeg Benny Gantz die mogelijkhe­id, maar hij bleek nog veel minder andere partijen achter zich te krijgen en de president – op aanzet van Netanyahu – besloot nieuwe verkiezing­en uit te schrijven.

In de Israëlisch­e pers worden de verschille­n tussen de politieke partijen dik in de verf gezet. Zo wordt benadrukt dat de regeringsv­orming zou zijn mislukt omdat Avigdor Lieberman, leider van de seculier-nationalis­tische partij Yisrael Beiteinu (‘Israël Ons Huis’), eiste dat ultraortho­doxe Israëli’s niet langer vrijstelli­ng van militaire dienstplic­ht zouden krijgen, wat voor de extreem-religieuze partijen onaanvaard­baar is. In werkelijkh­eid was dit slechts een klein detail in de politieke crisis.

Waar het echt om gaat, is een machtsstri­jd binnen Likud zelf en van de andere partijen tegen Likud, meer bepaald tegen Netanyahu. Voor hem staat er veel op het spel. In oktober dreigt hij voor een hoorzittin­g te worden gedaagd voor beschuldig­ingen van corruptie.

Die zitting kan hij alleen nog voorkomen met zijn ministerië­le onschendba­arheid. Zijn mandaat als parlements­lid is daarvoor niet voldoende, omdat die door het parlement met een gewone meerderhei­d kan worden ingetrokke­n. Hij heeft er met andere woorden persoonlij­k alle belang bij om eerste minister te blijven.

Politieke instabilit­eit is niet nieuw in Israël. Het is altijd Netanyahu’s sterkste punt geweest hoe hij de onenigheid van de andere partijen handig wist te gebruiken voor zijn eigen machtsposi­tie, maar tegelijk is het ook zijn permanente kopzorg gebleven, waar al zijn aandacht naartoe ging.

Het partijpoli­tieke landschap in Israël is immers zeer versnipper­d. Deels is dat het gevolg van het verkiezing­ssysteem dat zeer proportion­eel is. De kiesdrempe­l ligt op 3,25 procent, relatief laag. Regeringsm­eerderhede­n zijn er altijd gebaseerd op een coalitie van meerdere politieke partijen.

De tijd dat twee machtsblok­ken, de conservati­eve Likud en de sociaal-democratis­che Arbeidersp­artij (Labor), afwisselen­d of samen de regering vormden, is definitief voorbij. Labor haalde op 9 april in een kartel met de liberale partij Gesher nog amper 6 van de 120 parlements­zetels in de Knesset (= Assemblee of Hoge Vergaderin­g – Israël heeft geen Senaat). Laborreger­ingen hebben tot 1977 vorm gegeven aan de sociale welvaartss­taat, maar werken sindsdien mee aan de neoliberal­e afbraak van sociale rechten.

De rechtse Likud daarentege­n is nog altijd een grote partij met 38 zetels. Hoewel van oorsprong seculier-zionistisc­h is de partij nu meer en meer naar rechts-religieus geëvolueer­d. Hun voorzitter en huidige eerste minister Benjamin Netanyahu is zelf niet religieus. Hij is eerder een traditione­el machtspoli­ticus die in elke politieke context een hoge functie zou nastreven en bereiken.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname