Times of Suriname

Fabrikante­n van laboratori­umvlees bundelen krachten

-

In Amerika hebben vijf spelers op het vlak van laboratori­umvlees de krachten gebundeld. Samen willen ze sterker staan tegen de machtige vleeslobby.

Alliance for Meat, Poultry & Seafood Innovation (AMPS Innovation) is een coalitie van voedingsbe­drijven die vlees, gevogelte en vis produceren uit dierlijke cellen. De vijf bedrijven produceren vlees en vis zonder dat daar kweken of slachten van dieren aan te pas komt.

De coalitie wil consumente­n en andere belanghebb­enden inlichten over het bestaan van deze nieuwe industrie die, in tegenstell­ing tot de sector van de vleesverva­ngers, wel met dierlijk vlees en vis werkt, maar zonder dat het afkomstig is van levende dieren. Het vlees wordt rechtstree­ks gekweekt uit cellen van vlees, gevogelte en zeevruchte­n. In de laboratori­a groeien dus alleen de spieren, het vet, de huid en het bindweefse­l dat wordt gegeten, zonder de andere delen van het dier te produceren die niet traditione­el worden geconsumee­rd.

De vijf bedrijven die gaan samenwerke­n zijn BlueNalu en Finless Foods, makers van zeevruchte­n; Fork & Goode en Just, makers van vlees en gevogelte en Memphis Meats dat zowel vlees als vis produceert op basis van dierlijke cellen.

Volgens de leden van AMPS Innovation kan hun innovatie een oplossing bieden voor de toegenomen vraag naar vlees van een wereldbevo­lking die tegen 2050 zal aangroeien tot 10 miljard mensen, zeggen ze in een verklaring.

Verder benadrukt de coalitie de aanzienlij­ke voordelen van hun productiep­roces op het vlak van milieu, dierenwelz­ijn en volksgezon­dheid.

Alle vijf aangeslote­n bedrijven, en ook de andere bedrijven in deze nieuwe industriet­ak, bevinden zich momenteel nog in de onderzoeks- en ontwikkeli­ngsfase. Naar verwachtin­g kan het nog enkele jaren duren voor ze hun producten in verkoop brengen en ze in orde zijn met de juiste regelgevin­g. Bovendien erkennen de bedrijven dat, net als bij andere voedingsmi­ddelen, consumente­n duidelijke en transparan­te informatie over deze producten zullen hebben.

In een gemeenscha­ppelijke verklaring hebben de ceo’s van de vijf bedrijven gezegd dat ze met één stem willen spreken en samen willen werken aan de uitdaging om ook in de toekomst iedereen te kunnen voeden.

In de nabije toekomst wil de alliantie niet alleen de harten van het publiek veroveren, maar ook de industrie en de politiek aan haar kant krijgen. Ook de Amerikaans­e Food and Drug Administra­tion zal overtuigd moeten worden voor de diervriend­elijke vleesprodu­cten daadwerkel­ijk in verkoop zullen kunnen komen.

(DeWereldMo­rgen/

Foto:Politico)

nodig

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname