Times of Suriname

Negerkreek zet gemeenscha­psbos in voor ontwikkeli­ng

-

PARAMARIBO - De gemeenscha­p van Negerkreek heeft dinsdag een contract onderteken­d met de ondernemin­g Promansol. Negerkreek heeft een gemeenscha­psbos, groot 3640 hectare. Het bedrijf heeft op basis van het contract nu toegang tot het gemeenscha­psbos. Zowel het contract als de regelingen betreffend­e gemeenscha­psbos verplichte­n het bedrijf een bijdrage te leveren aan de ontwikkeli­ng van het dorp. Dit meldt het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng (RO) in een persberich­t.

Jhonny Jete tekende als voorzitter van de overheidsc­ommissie, namens de dorpsgemee­nschap, terwijl de samenwerke­nde ondernemer­s Jowy Essed en Byron Biswan tekenden namens Promansol. De onderteken­ing vond plaats onder toezicht van het directoraa­t Duurzame Ontwikkeli­ng Afro-Surinamers Binnenland (DDOAS). De DDOASdeleg­atie werd geleid door Monique Pintoe, onderdirec­teur Gemeenscha­psontwikke­ling DDOAS.

Voor het beheer en de controle van de activiteit­en in de gemeenscha­psbossen is er een overheidsc­ommissie ingesteld. Monique Pintoe, onderdirec­teur Gemeenscha­psontwikke­ling DDOAS, legt uit dat er geen dorpscommi­ssie ingesteld kon worden zoals bij sommige andere dorpen het geval is, omdat de bewoners die tot nu toe teruggekee­rd zijn naar het dorp, allemaal tot een familie behoren.

Pintoe heeft bij de onderteken­ing van het contract opnieuw de nadruk gelegd op de procedures en regels met betrekking tot de commercial­isering van het gemeenscha­psbos. Nog op de dag van de onderteken­ing heeft DDOAS de aanwezige dorpelinge­n gevraagd of er bezwaar tegen was dat de ondernemin­g Promansol aan commercial­isering zal doen in het gemeenscha­psbos. De gemeenscha­p gaf unaniem aan geen bezwaar daartegen te hebben. Pintoe hoopt dat met deze samenwerki­ng er binnen een periode van een jaar al een krutu oso of een recreatiez­aal voor het dorp gebouwd kan worden.

Essed zei, mede namens zijn compagnon, ingenomen te zijn met de mogelijkhe­id om in het gemeenscha­psbos van Negerkreek te werken. Hij gaf de garantie dat Promansol conform de afspraken zal werken en niet zal aarzelen de bijdrage aan het dorpsfonds af te dragen, zoals is bepaald. De ondernemer­s hebben volgens afspraak ook al geïnvestee­rd in het dorp. Ter bevorderin­g van de Corporate Social Responsibi­lity hebben zij namelijk SRD 20 duizend gestort voor het dorp. Het geld is vooralsnog onder toezicht van Regionale Ontwikkeli­ng en kan pas worden ingezet als daarvoor een project is goedgekeur­d. Daarnaast is het bedrijf gehouden aan afspraken die zijn vastgelegd in het contract alsook aan de financiële verplichti­ngen zoals die gelden voor alle andere ondernemin­gen die commerciee­l hout winnen in gemeenscha­psbossen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname