Times of Suriname

Suriname kan voordeel halen uit samenwerki­ng met Comcec

-

PARAMARIBO - Suriname kan diverse voordelen hebben aan een samenwerki­ng met de Commissie voor Economisch­e en Commerciël­e Samenwerki­ng (Comcec). Een delegatie van deze commissie was de afgelopen drie dagen in Suriname, waarbij een bezoek is gebracht aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken.

Volgens directeur-generaal van de Comcec, Mehmet Metin Eker, is Suriname één van de meest actieve leden. Hij wil het land daarom assisteren in het optimaal benutten van de beschikbar­e fondsen. Hij vindt het belangrijk om Suriname te bezoeken en kennis te maken met de ontwikkeli­ngspriorit­eiten om zo het partnersch­ap te verdiepen. “Binnen dit partnersch­ap zal ook de relatie met Turkije, waar het hoofdkwart­ier van de Comcec zit, meer tot bloei komen”, zegt de directeurg­eneraal.

Minister Pollack-Beighle benadrukte volgens een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut dat Suriname veel potentie heeft in de landbouw en dat de noodzaak groot is voor ontwikkeli­ng van onze toerismese­ctor. Zij zegt verder dat Suriname daarom meer wil halen uit zijn lidmaatsch­ap bij de organisati­e. Ook zal samen met de directeur-generaal worden nagegaan wat Suriname beter kan doen om meer projecten goedgekeur­d te krijgen. De samenwerki­ngsgebiede­n van Suriname met de Comcec zijn handel, transport, landbouw, toerisme, armoedebes­trijding en samenwerki­ng in de financiële en private sector. De Comcec financiert al projecten in Suriname zoals capaciteit­sversterki­ng bij de ontwikkeli­ng van beroepsvaa­rdigheden en curricula evenals versterkin­g van de ondersteun­ingsdienst­en om deelname aan wereldwijd­e waardekete­ns te verbeteren. De delegatie voerde bespreking­en met relevante ministers over de onderlinge samenwerki­ng en de verschille­nde projecten die Comcec in Suriname uitvoert. De Comcec is één van de vier vaste commissies van de Organisati­e voor Islamitisc­he Samenwerki­ng en de op één na grootste internatio­nale organisati­e naast de Verenigde Naties, bestaande uit 57 lidstaten en 5 waarnemers­landen. De doelstelli­ngen van de Comcec zijn onder meer het dienen als centraal forum voor bespreking van internatio­nale economisch­e en commerciël­e kwesties, het tot stand brengen van een gemeenscha­ppelijke visie en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeli­ng van de lidstaten, ook door het ontwikkele­n en verspreide­n van kennis en ervaringen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname