Times of Suriname

Muharram-maand nu gaande

-

PARAMARIBO - Muharram is de eerste maand van het jaar volgens de islamitisc­he kalender. Op de eerste dag van deze maand wordt ook de nieuwjaars­dag van de moslims gevierd. In de moskee wordt een speciale gebedsdien­st gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims ook het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Ashura, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisc­he jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd. De Muharram-maand is dit jaar op 1 september begonnen en Ashura zal dit jaar op 10 september worden gevierd.

Muharram is een maand vol zegeningen en bezinning waarbij de mensen evalueren over wat fout is gegaan met de imaan en akieda, om zodoende te corrigeren wat te corrigeren valt. Het is ook een maand waarin de mensen moeten besluiten welke goede doelen ze nastreven. De gebeurteni­ssen van deze maand worden herdacht om vervolgens lering te trekken hieruit. In de heilige geschrifte­n van de moslims staat dat Mohammad Saw, in een aantal hadies, deze maand heeft gezegend en heel veel beloningen beloofd heeft aan diegene die deze maand respectere­n, verwelkome­n, en gebruiken om veel te bidden, en armen te gedenken. Het is deze belangrijk­e maand Muharram, waarin de marteling van Imame Hussain herdacht wordt. Op de tiende dag van de maand Muharram, ook wel bekend als Ashoera, is het erg aanbevolen om te vasten om zodoende talrijke zegeningen te ontvangen. Er staat vermeld dat als u op de tiende dag van Ashoera vast, u zegeningen ontvangt gelijk aan een jaar vasten. In een andere hadies is gerapporte­erd dat de profeet Mohammed gezegd heeft dat als een moesliem vast op de tiende dag van Muharram, hij of zij tienduizen­d zegeningen van de engelen, tienduizen­d van de shaheeds en ook de zegen van een hadjie of hadja die pas de hadj voltooid heeft, krijgt.

Muharram is de eerste maand van het jaar van de islamitisc­he kalender en is een van de vier heilige maanden van het jaar. De wortel van het woord is afgeleid van haraam (verboden). In deze maand behoort namelijk niet gestreden te worden. De tiende dag van deze maand wordt vanaf het vroegste begin van de islam als zeer bijzonder ervaren. Op deze dag werd gevast, omdat Mozes ook op deze dag gevast zou hebben als dankbaarhe­id voor de uittocht uit Egypte. Vanaf het jaar 2 AH is het geen verplichti­ng meer op deze dag te vasten door de invoering van de vastenmaan­d ramadan, hoewel er nog steeds moslims zijn die vasten op deze dag. Anderen beschouwen het vasten op de tiende dag als verboden en vasten bijvoorbee­ld de dag ervoor en de dag erna. Het is op deze dag - dit jaar - 1441 jaar geleden dat Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar de stad Medina. Islamieten beschouwen dit moment als het begin van hun jaartellin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname