Times of Suriname

Indonesië maakt deels einde aan internetbl­okkade Papoea en West-Papoea

-

KABUL-Bij een zelfmoorda­anslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn twee NAVO-militairen en zeker tien burgers om het leven gekomen. Ruim 40 mensen raakten gewond. De NAVOmilita­iren zijn een Roemeen en een Amerikaan.

Een zelfmoordt­errorist blies zichzelf op bij een controlepo­st in de buurt van het hoofdkwart­ier van de NAVO in Kabul. Het voertuig waar de twee blauwhelme­n in zaten was het doelwit van de aanslagple­ger, maar de explosie was zo hevig dat ook andere auto’s en winkels in de buurt werden getroffen. Volgens ooggetuige­n waren er op dat moment veel mensen op de been. De aanslag is opgeëist door de Taliban.

Ook elders in het land sloeg de Taliban gisteren toe. In de oostelijke provincie Logar ontplofte een autobom. Volgens de autoriteit­en zijn daarbij vier burgers omgekomen. De aanslagen vallen samen met vredesonde­rhandeling­en tussen de Verenigde Staten en de Taliban. Juist deze week hebben beide partijen een concept-overeenkom­st gesloten. Daarin staat onder meer dat de Amerikanen binnen 135 dagen na de definitiev­e onderteken­ing vertrekken uit vijf bases in Afghanista­n. De Afghaanse regering onderhande­lt niet mee, omdat de Taliban het landsbestu­ur niet erkent. (NOS) PAPOEA - De Indonesisc­he autoriteit­en hebben het internetve­rkeer in Papoea en WestPapoea weer deels hersteld vanwege de ‘normalisat­ie’ van de veiligheid­ssituatie. Alle inwoners van de twee provincies zaten sinds 21 augustus zonder internet in verband met de ontstane onrust in de regio. De gebieden waar de grootste onrust heerst, hebben volgens de regering nog steeds geen internet. De situatie wordt daar de komende dagen in de gaten gehouden, meldde het Ministerie van Communicat­ie donderdag. De regio heeft sinds halverwege augustus te maken met de grootste onrust in jaren. Aanleiding is een incident met Papoease studenten elders in Indonesië, waar volgens de demonstran­ten sprake is van raciale en etnische discrimina­tie. Het besluit om het internetve­rkeer plat te leggen op het door Indonesië bestuurde deel van het eiland Nieuw-Guinea volgde nadat op het internet ‘hoaxes, leugens, haatberich­ten en provocatie­s’ met betrekking tot de protesten verschenen. Vanwege de onrust zijn zo’n zesduizend agenten en militairen naar de regio gestuurd, waar doorgaans al veel militairen zijn. Er vinden in de armste regio van Indonesië geregeld opstanden onder separatist­en plaats. Demonstran­ten hebben de afgelopen weken meerdere gebouwen in brand gestoken. Bij botsingen met de veiligheid­sdiensten zouden zeker vijf personen om het leven zijn gekomen. Een aantal demonstran­ten pleit voor een onafhankel­ijkheidsre­ferendum, maar de Indonesisc­he autoriteit­en hebben dat uitgeslote­n. Papoea en West-Papoea waren jarenlang onderdeel van Nederland, maar werden in 1969 middels een omstreden referendum bij Indonesië gevoegd. (NU)

 ??  ?? Gisteren vond een zelfmoorda­anslag plaats in Kabul waarbij er doden en gewonden vielen. Twee militairen en man lopen voorbij auto’s en winkels die liepen grote schade opliepen. (Foto: EPA)
Gisteren vond een zelfmoorda­anslag plaats in Kabul waarbij er doden en gewonden vielen. Twee militairen en man lopen voorbij auto’s en winkels die liepen grote schade opliepen. (Foto: EPA)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname