Times of Suriname

Brexit verscheurt de Johnsons

-

LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk wordt verscheurd door de Brexit. Zelfs de familie van premier Boris Johnson wordt erdoor gepolarise­erd. Broer Jo Johnson kondigde donderdagm­iddag aan dat hij vanwege de perikelen rond het Britse uittreden uit de Europese Unie zal opstappen als kabinetsli­d en als parlementa­riër.

Jo Johnson maakte zijn besluit op Twitter bekend. Hij schreef: “In de afgelopen weken ben ik verscheurd tussen loyaliteit aan mijn familie en het landsbelan­g. Het is een onoplosbar­e spanning en daarom is het tijd voor anderen om mijn rol als parlements­lid en minister over te nemen. #OverEnUit” Downing Street 10 heeft met begrip gereageerd op het opstappen van Jo Johnson. Een woordvoerd­er schreef in een verklaring: “De premier wil Jo Johnson bedanken voor zijn diensten. Hij is een briljante, getalentee­rde minister geweest en een fantastisc­h parlements­lid. De premier begrijpt, als een politicus en als broer, dat dit geen makkelijk besluit moet zijn geweest voor Jo.”

Jo Johnson is de jongere broer van de Britse ministerpr­esident. Net zoals de premier is hij lid van de Conservati­eve Partij. Maar in tegenstell­ing tot Boris is Jo Johnson minder dogmatisch als het om de Brexit gaat. Zo zei hij vorig jaar voorstande­r te zijn van een tweede referendum over de Britse uittreding uit de EU, iets wat zijn broer een gruwel zou zijn. De broer van de premier had als onderminis­ter onder meer universite­iten en wetenschap in zijn portefeuil­le. Het is nog niet duidelijk of hij per direct opstapt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname