Times of Suriname

Blok vaag over vrijlating MH17-verdachte

-

DEN HAAG - Minister Blok (Buitenland­se Zaken) wil niets zeggen over de vrijlating van een MH17verdac­hte door Oekraïne. De bewindsman wil zelfs niet bevestigen dat de man die van groot belang is voor het MH17-proces is vrijgelate­n. “We horen hier allerlei geluiden over. Die geluiden roepen vragen op.” Toch wil hij er in het openbaar geen oordeel over uitspreken. “Dat is niet goed voor de uitkomst die we willen. Het is van groot belang dat we zorgvuldig te werk gaan en geen nieuwe feiten creëren.”

Een Oekraïens gerechtsho­f liet donderdag de MH17verdac­hte Vladimir Tsemach vrij. Dat, terwijl Oekraïne lid is van het gemeenscha­ppelijke opsporings­team JIT, waarin de Openbaar Ministerie­s van de getroffen landen samenwerke­n. Het Nederlands OM vroeg Kiev onlangs nog per brief Tsemach beschikbaa­r voor Nederland te houden bij het onderzoek naar de aanslag op vlucht MH17. Blok wil niet zeggen op welke manier hij zich heeft ingespanne­n om de vrijlating van de verdachte te voorkomen. Hij zegt slechts dat hij over het onderwerp ‘contact heeft’ met de Oekraïense autoriteit­en, onder meer de ambassadeu­r.

Oekraïne pakte Tsemach in juni op. De veiligheid­sdiensten in Oekraïne hadden hem geïdentifi­ceerd als een voormalige commandant van de pro-Russische separatist­en in het oosten van Oekraïne. Hij zou leiding hebben gegeven aan een luchtverde­digingseen­heid. Het hof liet Tsemach op borgtocht vrij. Tsemach moet beschikbaa­r blijven voor Oekraïense justitie, maar mag wel terug naar waar hij vandaan kwam. Omdat dit in pro-Russisch rebellenge­bied is in OostOekraï­ne, lijkt het onwaarschi­jnlijk dat hij nog terugkeert naar de cel, laat staan dat hij tijdens het MH17proces ter verantwoor­ding wordt geroepen.

Russische en Oekraïense media meldden onlangs dat Rusland Tsemach zou willen betrekken in een gevangenen­ruil met Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat de onderhande­lingen tussen Moskou en Oekraïne over een grootschal­ige gevangenen­ruil in de afrondende fase verkeren. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname